"U momentu udara ni kap goriva u palom avionu"

Kolumbijski zvaničnici su sve bliže konačnom rešenju zagonetke – zašto se srušio avion sa brazilskim fudbalerima i njihovom pratnjom.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.12.2016.

08:07

EPA/COLOMBIA AIR FORCE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY

Kako prenose svetski mediji, šef civilne avijacije Alfredo Bokanegra kaže da su prvi rezultati istrage utvrdili da na mestu pada aviona nije bilo ni kapi goriva.

Takva tvrdnja je identična rečima koje su skinute sa crne kutije, a gde se čuje da pilot traži dozvolu za hitno sletanje zbog kvara električnog sistema i nedostatka goriva.

“Kad smo stigli na lice mesta, mogli smo da izvršimo inspekciju olupine i možemo da potvrdimo, sasvim jasno, da u avionu nije bilo goriva u momentu udara. Počeli smo proces, istražujemo razloge i zašto se to dogodilo“, dodao je Bokanegra.

Zvaničnik civilne avijacije Fredi Bonilja je dodao da prema regulativama avion mora stalno da ima rezervu goriva za bar 30 minuta leta, kako bi mogao da stigne do alternativnog aerodroma u slučaju opasnosti.

“U ovom slučaju to nije bilo tako“, naveo je Bonilja.

Vlasti zasada izbegavaju da izdvoje jedan uzrok pada, koji je preživelo samo šest od 77 ljudi u avionu, a istraga će trajati mesecima.

Istražitelji su prethodno izneli i teoriju da je pilot Migel Alehandro Kviroga Murakami namerno kružio pre sletanja u pokušaju da sagori ili odbaci gorivo i tako izbegne eksploziju, preneo je Dejli mejl.

I preživeli putnici su rekli zvaničnicima da su uvereni, da je avion ostao bez goriva nekoliko minuta pre nego što je trebalo po redu letenja da sleti na aerodrom Medeljinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: