Republikanci pobedili i na izborima za Kongres

Republikanska stranka zadržala je većinsku kontrolu u Predstavničkom (donjem) domu Kongresa SAD, a demokratama je izmakla i pobeda u gornjem domu, Senatu.

Izvor: B92, Beta/AP

Sreda, 09.11.2016.

07:33

Republikanci pobedili i na izborima za Kongres
Foto: Gettyimages

Republikanci će verovatno u Kongresu izgubiti nekoliko mesta od svog dosadašnjeg istorijskog maksimuma, ali osvojili su ih dovoljno da nastave već šestogodišnju dominaciju.

žKako prenose strani mediji, istorijski trenutak dogodio se u Nevadi, gde je bivša državna tužiteljka Ketrin Kortez Masto (demokrata) koja je prva žena hispanskog porekla koja je dobila mesto u Senatu. Ona je osvojila 48,4 odsto glasova nasuprot republikancu Džo Heku (44%).

Demokrate su ranije uvek računale na mesto koje je dobijenu u Viskonsinu, međutim, ovoga puta republikanac Ron Džonson osvojio 51,9 odsto, a bivši senator demokrata Ras Fingold 45,2, međutim glasovi i dalje pristižu, javlja AP.

Neizvesne borbe vodile su se i u Misuriju, Severnoj Karolini, Nju Hempširu i Pensilvaniji. Republikanac Ričar Bar dobio je više glasova od Debore Ros u Severnoj Karolini (51,6 – 44,8%).

Republikanci su dobili više glasova u Nju Hempširu, Pensilvaniji, Indijani, a na Floridi je Marko Rubio osvojio 52 odsto glasova.

Očekuje se da republikanci dobiju i Luizijanu.

U dosadašnjem sazivu tog donjeg kongresnog doma, oni su imali 247 kongresmena, prema 188 demokrata. Predstanički dom ima 435 mesta.

Američki Senat ostaće većinom u rukama republikanaca, koji su se izborili za 52 mesta, dok će demokrate imati 47. Oni su do sada u tom dom u Kongresa imali većinu od 54 prema 46 senatora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

13 h

Podeli: