Kosovska skupština o "zaštiti vrednosti OVK"

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji izjavio je da se OVK borila za stvaranje društva u kojem će vladati pravda i gde će svi biti ravnopravni pred zakonom.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.10.2016.

15:12

Default images
Getty Images

On je u Skupštini Kosova gde se raspravlja o rezoluciji o zaštiti vrednosti OVK, nakon poslednjih presuda protiv Drenićke grupe, rekao da se OVK borila za stvaranje države u kojoj se građani mogu osuditi posle poštenog sudskog procesa, gde se krivica utvrđuje na osnovu jasnih i ubedljivih dokaza.

"OVK se borila za evropski sistem pravde gde se krivica dokazuje izvan svake opravdane sumnje i gde je kazna proporcionalna sa izvršenim krivičnim delom", kazao je Veselji.

U principu politika ne treba da se meša u pitanja pravosuđa i to je ono što je najviše potrebno Kosovu, ocenio je Veselji.

"DPK je verovala i snažno veruje u ovaj osnovni ustavni i demokratski postulat. To je bio razlog što smo ćutali i kada smo imali mnoge dileme za određena dela sudstva", kazao je lider DPK i predsednik Skupštine Kosova.

Veselji je naveo da su zarad otvaranja puta pravdi poslaničke mandate ranije predali poslanici DPK Ljatif Gaši i Rustem Mustafa. Ramuš Haradinaj je podneo ostavku na mesto premijera, a Fatmir Ljimaj napustio funkciju poslanika.

Kada je uhapšen Azem Sulja Veselji kaže da je podržao njegov odlazak sa svih institucionalnih funkcija.

"I Fadilj i Nedžat Dermaku su napustili svoje političke funckije. Mi ostvarujemo principe pravde, ali prolaskom vremena kod građana vidimo uznemirenja koja postaju sve veća", rekao je Veselji.

Skupština Kosova na vanrednoj sednici raspravlja o rezoluciji o zaštiti vrednosti Oslobodilačke vojske Kosova nakon poslednjih presuda protiv Dreničke grupe.Rasprava o rezoluciji je nakon izlaganja Veseljija nastavljena replikama poslanika vlasti i opozicije o krivici za nastalu situaciju.

Poslanik DPK Bekim Hadžiu je optužio poslanike Samoopredelenja da pišu tajne izveštaje i optužbe na račun boraca OVK dok ih na sednicama oplakuju.

Sednica se inače održava na zahtev 40 poslanika vladajuće Demokratske partije Kosova i drugih stranaka pošto smatraju da su presude Dreničkoj grupi donete bez dokaza.

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je pre dva dana presudu optuženima za ratne zločine u slučaju "Drenica dva", koju je 27. maja prošle godine doneo Osnovni sud u Kosovskoj Mitrovici, prema kojoj su desetorica osuđenih u selu Likovce avgusta i septembra 1998. godine napravila zatvor OVK u kojem su počinili ratne zločine nad civilima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

4 h

Podeli: