Srpski predstavnici napustili sednicu vlade zbog Trepče

Predstavnici Srba u kosovskoj vladi napustili su sednicu vlade u znak protesta zbog nacrta zakona o rudniku Trepča.

Izvor: B92

Sreda, 05.10.2016.

17:52

Default images

Oni su istakli da je srpska zajednica isključena iz odlučivanja i da je čitav proces ispolitizovan.

Ministar za lokalnu samoupravu Ljubomir Marić rekao je da je neregularno da nacrt zakona ministrima bude dostavljen neposredno pred sednicu vlade.

Ministar za ekonomski razvoj Bljerand Staviljeci je, predstavljajući predlog zakona, rekao da će njime vlada biti vlasnik 80 odsto kombinata Trepča, a da će ostalih 20 odsto biti dato na upravljanje zajednicama, prenosi Radio Kontakt plus.

Ukazavši da je trenutna situacija u Trepči takva da polovinom na severu upravljaju Srbi, a drugom polovinom na jugu Albanci, Marić je izrazio strahovanje šta će srpska zajednice dobiti ovim zakonom, podsetivši da je na severu Trepče angažovano više od 3.000 radnika.

"Predlogom zakona srpska zajednica je isključena iz svih dešavanja po pitanju Trepče i mi ćemo zbog toga glasati protiv", rekao je Marić na sednici vlade.

On je ocenio je da se na ovakav način sa ekonomskih ulazi u neka druga pitanja i da kosovska vlada krši sporazum o CEFTI i Sporazum o asocijaciji i pridruživanju sa EU.

Zapitao je kako je moguće da predlog zakona bude urađen bez studije izvodljivosti, za koju je ugovor sa međunarodnom organizacijom potpisan pre 15 dana.

Rok za izradu studije je četiri meseca.

Potpredsednik vlade Branimir Stojanović je na sednici rekao da je izrada nacrta zakona o Trepči politička, a ne ekonomska odluka.

"Ovaj predlog zakona je više politički nego ekonomski, a u procesu izrade predloga zakona našeg učešća nije ni bilo. Mi ćemo u skladu sa stavovima radnika imati negativan stav prema ovom predlogu", rekao je Stojanović na sednici kosovske vlade.

On je najavio da će srpski poslanici biti protiv predloga zakona i na sednici skupštine, zakazanoj za petak.

Prema njegovim rečima, za Srbe tema ekonomske održivosti Trepče je najvažnija.

Ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić je rekao da je i na severu i jugu Kosova bitno da postoji potreba da se svi procesi odvijaju u smeru stabilizacije zajednica, te da se ovim predlogom zakona to ne postiže.

"Neobično je da se na dnevni red sednice skupštine uvrsti u dnevni red pitanje koje prethodno nije prošlo sednicu vlade", rekao je Jevtić na sednici vlade.

Jevtić kaže da je od svih rokova bitnije da se pronade kvalitetno rešenje da bi se izašlo iz ovakve situacije i da je to ono čime treba da se rukovodi.

Pošto su iskazali svoje protivljenje predlogu zakona o Trepči, srpski predstavnici su napustili sednicu vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: