Narod u panici zbog "sumnjivih paketa", FBI "ništa ne zna"

Američke federalne i lokalne vlasti pokrenule su istragu povodom ranca u kojem je pronađeno pet eksplozivnih naprava u Nju Džerziju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.09.2016.

10:10

Narod u panici zbog
Getty Images

"Ranac je pronađen u kanti za đubre u mestu Elizabet u Nju Džerziju, ispred lokalnog kluba koji se nalazi u neposrednoj bližini železničke stanice. Ko kod da je bacio ovaj ranac u kantu, verovatno je pokušao da ga se otarasi. Ova oblast nije prometna", izjavio je gradonačelnik Kris Bolvejdž.

Gradonačelnik je dodao da su u nedelju, oko 9:30 ujutru, dva čoveka pronašla ranac u kanti za smeće, prenosi CNN.

"Kada su primetili žice i cevi, bacili su ranac i pozvali policiju. U rancu nije pronađen nikakav mobilni telefon niti elektronski tajmer", rekao je gradonačelnik.

Antibombaška jedinica FBI-ja došla je na lice mesta i poslala robota da snimi i ispita uređaj.

"Robot je deaktivirao uređaj, presekao žice i izavao kontrolisanu eksploziju. Znam da postoje i druge naprave, ne znam od čega su sastavljene ali znam da moraju biti uklonjenje", rekao je Bolvejdž.

Policija je pretražila sve kante u toj oblasti, ali nisu pronašli ništa sumnjivo.

Svi vozovi koji saobraćaju kroz ovu oblast u oba pravca su zaustavljeni, saopštila je železnička agencija.

Ne postoje indikacije da je ovaj incident u oblasti Elizabet na bilo koji način povezan sa eksplozijom u Nujorku, u kojoj je povređeno 29 osoba.

U Njujorku, istraga o eksploziji je pregledom video nadzora ustanovila da je isti čovek primećen u blizini eksplozije kao i četiri bloka dalje gde je pronađena improvizovana eksplozivna naprava od ekspres lonca, nalik onoj koja je eksplodirana na Bostonskom maratonu, prenosi CNN, pozivajući se na više lokalnih i federalnih neimenovanih izvora.

Drugi njujorški mediji navode da je privedeno pet osoba, ali FBI nije potvrdio ove navode.

Eksplozije su uznemirile stanovnike Čelzija, dela Menhetna, koji su zatražili sklonište u oblasti sa mnogo restorana, podzemnih stanica, prodavnica, preduzeća i umetničkih galerija.

Od nedelje, 26 povređenih je iz bolnica pušteno na kućno lečenje.

U subotu je došlo i do manje eksplozije na mestu gde je planirana humanitarna trka marinaca, koja je otkazana iz bezbednosnih razloga u Nju Džerziju.

Nešto kasnije, takođe usubotu, utržnom centru u Minesoti je muškarac koji je bio obučen u odelo privatnog obezbeđenja, uzivikujući ime Alaha, izbo nožem devet osoba.

Vlasti istražuju sva tri slučaja kao moguća dela terorizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: