Ugljanin: Srpski ekstremisti i podvala državnog vrha

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin rekao je da su izgredi s meča Novi Pazar-Crvena zvezda - talas šovinističke, rasne i nacionalne mržnje srpskih ekstremista.

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.08.2016.

13:47

Ugljanin: Srpski ekstremisti i podvala državnog vrha
Foto: Starsport

Kako je rekao, srpski ekstremisti su pokazali mržnju prema Bošnjacima, "u svojstvu takozvanih Zvezdinih navijača, pod zaštitom državnih policijskih snaga".

Iako smatra da su aktuelna dešavanja "podvala državnog vrha", Ugljanin je pozvao premijera Aleksandra Vučića da nastave razgovore o rešavanju pitanja Bošnjaka.

Ugljanin, kako je rekao, smatra da u Srbiji postoji neprijateljski odnos prema Bošnjacima i da se situacija na stadionu, ali i zajednička vežba pripadnika policije Srbije i RS na granici sa BIH dešava kako bi se skrenula pažnja sa problema Bošnjaka.

Među tim problemima naveo je tešku ekonomsku situaciju, "nelegitiman" akcioni plan za manjine u koji, tvrdi, nisu ugrađene obaveze države prema Bošnjacima, neadekvatnu zastupljenost Bošnjaka u policiji, sudstvu i tužilaštvu...

"Još uvek nije započet razgovor sa legitimnim Bošnjačkim predstavnicima o redifiniciji političkog sistema Srbije i autonomiji Sandžaka, o čemu su se građani već izjasnili još 1991. kao preduslov za političku egzistenciju Bošnjaka u zemlji", dodao je Ugljanin.

Država, kaže on, preko svojih "privatnih Bošnjaka" i preko svojih fudbalskih klubova opravdava dovođenje velikih policijskih snaga koje blokiraju Novi Pazar i stvaraju prividnu sliku vanrednog stanja, te krše osnovna prava slobode kretanja.

"Deset sati građani Pazara ne mogu da ostvare svoje pravo na zdravstvo, ne mogu da dovedu majstora kući, pacijenti ne mogu da prime terapiju, zato što su te takozvane policijske snage poslate ovde da zastrašuju narod. Sve to predstavlja organizovano skretanje pažnje sa suštine problema", rekao je on.

Istakao je da će se Bošjnačko nacionalno veće obratiti predstavnicima Vlade Srbije, kao i međunarodne zajednice kako bi se Bošnjačka pitanja počela rešavati.

"Ne možemo kao BNV da dozvolimo da pojedine stranke zbog jednog ministarskog mesta ili zbog nekoliko državnih sekretara, lične ili partijske pozicije prodaju Bošnjačke nacionalne interese. BNV je tu da svaku stvar nazove pravim imenom", rekao je Ugljanin.

Precizirao je i da će tražiti da se Bošnjacima obezbede prava koja su im zagarantovana, ili će tražiti treće rešenje uz posredovanje međunarodne zajednice.

Ugljanin je sličnu retoriku upotrebio i u stranačkom saopštenju koje je objavljeno noćas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: