Sednica prekinuta zbog nevremena, nastavak u četvrtak

Ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa u Skupštini Srbije završili su celodnevno izjašnjavanje o programu nove vlade. Sednica prekinuta zbog nevremena.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 10.08.2016.

21:00

Sednica prekinuta zbog nevremena, nastavak u četvrtak
Foto: Tanjug

Na predlog mandatara Vučića da se napravi pauza u radu skupštine zbog nevremena u požeškom kraju zbog kojeg pojedini ministri moraju da napuste salu, predsedavajući je odredio da se u četvrtak u 10 časova nastavi sednica.

Predstavnici opozicionih partija najavili su da neće podržati izbor nove vlade, navodeći da je ekspoze koji je mandatar juče izneo, samo spisak lepih želja i da u njemu nema konkretnih mera koje bi doprinele poboljšanju standarda u Srbiji.

Vladajuća većina je najavila podršku novoj vladi uz ocenu da će njen rad unaprediti i modernizovati Srbiju.

Rasprava je počela obraćanjem šefa poslaničke grupe SVM Balinta Pastora koji je naveo da će glasati za izbor vlade Aleksandra Vučića.

“Podržaćemo vladu i narednih dana ćemo potpisati koalicioni sporazum”, rekao je Pastor.

Tokom rasprave u Skupštini Srbije lider LSV Nenad Čanak obratio se mandataru Vučiću rečima da je mislio da je gaf što Vučić u ekspozeu nije pomenuo reč “Vojvodina”.

On je rekao i da je tokom čitanja ekspozea čuo niz zanimljivih stvari vezane uglavnom za dnevnopolitičke stvari, a ne za sistemske promene do kojih je rečeno da mora doći.

Komentarišući primedbu da nije izgovorio reč "Vojvodina", mandatar Aleksandar Vučić je rekao da je moguće da je to bila "semantička" greška, ali je podvukao da Vojvodinu voli jednako kao Čanak i da mu "ne dozvoljava da je voli više".

"Naš posao je da jednako tretiramo svaki deo republike", rekao je Vučić.
Foto: Tanjug
U nastavku rasprave, šef poslaničke grupe SDS-a Marko Đurišić rekao je da ta stranka neće glasati za izbor nove vlade i naveo da u njenom programu nema konkretnih mera koje bi doprinele boljem životu građana i smanjenju siromaštva u zemlji.

Šef poslaničke grupe LDP – SDA Sandžak Čedomir Jovanović izjavio je da mu je žao što nije uspeo da se dogovori sa Vučićem.

"Meni je žao što nismo uspeli da se dogovorimo, ne oko toga da ja budem u vladi ili da zauzmem neko mesto u ministarstvu već oko načina na koji ćemo zajedno odgovoriti na ključne probleme u zemlji", rekao je Jovanović u skupštini tokom rasprave o izboru nove vlade.

Na to mu je šef poslaničke grupe SRS-a Vojislav Šešelj poručio da je trebalo da se njemu obrati kako bi on urgirao kod Vučića. Šešelj je naveo da "nije imao pojma da Čeda Jovanović toliko želi da iđe u Vladu i da bude ministar".

Za vreme skupštinske rasprave lider JS Dragan Marković Palma pričao je o tome zbog čega će glasati da gej osoba postane ministarka, a protivi se Prajdu.

"Nemamo ništa lično protiv tih ljudi, ako su stručni - neka vode resore, ali nikada nećemo podržati gej paradu i legalizaciju homoseksualnih brakova“, rekao je Marković nakon čega je dobio aplauz dela poslanika.

Vučić je istakao da je njegova ideja bila da Ana Brnabić bude u novoj vladi zbog svoje sposobnosti i marljivosti i odbacio tvrdnje da postoji plan za legalizacuju homoseksualnih brakova.

Rekao je da poznaje Anu Brnabić kao veoma stručnu, marljivu osobu, ženu koja se nije plašila izazova. Naveo je da njeno postavljanje ne znači, kako neki tvrde, da će se legalizovati homoseksualni brakovi.

"Niti smo to uradili, niti za to postoji bilo kakav plan. Ana nije LGBT ministar, već je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu"“, objasnio je Vučić.
Foto: Tanjug
Poslanik DSS Milan Lapčević izjavio je da ta stranka neće podržati izbor nove vlade jer se ne slaže sa strateškim opredeljenjem, odnosno ulaskom zemlje u EU.

On je rekao da DSS neće podržati Vladu i zato što smatra da je to ista ona vlada koja je prethodne dve godine bila na vlasti i koja nije ispunila obećano.

Poslanici Dveri neće glasati za izbor nove vlade, izjavio je šef poslaničke grupe te stranke Boško Obradović.

Učestvujući i skupštinskoj raspravi o izboru nove vlade, Obradović je najviše kritikovao to što nema ministarstva za porodicu i rešavanje demografskog problema, kao ni ministarstva za Srbe van Srbije, navodeći da je predlog o novoj vladi zapravo rekonstrukcija koja je mogla da bude obavljena bez izbora.

Dodao je da postoje dve Srbije - jedna u ekspozeu, druga u realnosti, te da je Vučić "stečajni upravnik Srbije".

"Šta reći" bio bi najbolji komentar na ono što je u skupštinskoj raspravi izgovorio lider pokreta Dveri Boško Obradović, rekao je mandatar Aleksandar Vučić i dodao da bi Srbija nestala u roku od deset sati kad bi oni došli na vlast.

"Veoma je važno da ljudi čuju gde bismo završili da ste vi došli na vlast. Pa zemlja bi nestala u roku od deset sati. To što ste vi rekli je tako skandalozno i neozbiljno na nivou deteta od deset godina, da ja nemam reči. Slušao sam i mislio da je to nemoguće čuti u modernoj Srbiji", rekao je Vučić u skupštinskoj raspravi, reagujući na Obradovićevo izlaganje.

Šef poslanika PUPS Milan Krkobabić izjavio je da dugoročna stabilnost nema alternativu i da je na budućoj vladi da povuče oštre poteze i nastavi reformski kurs.

Za reč se javio i lider radikala Vojislav Šešelj.

Mandatar Aleksandar Vučić kaže da razume da Vojislav Šešelj "napada" predsednika Srbije Tomislava Nikolića, jer lider SRS želi da se kandiduje na tu funkciju.

U skupštinskoj raspravi Vučić je, reagujući na Šešeljevu izjavu da bi trebalo ispitati Nikolićeve "kriminalne afere", naveo da je predsednik Srbije dobro radio svoj posao, a da mu je jasno zašto ga Šešelj "napada".

Šešelj je takav Vučićev odgovor prokomentarisao kao nekorektan ističući da će biti spreman da povuče kandidaturu za predsednika Srbije ukoliko se preduzmu zakonske mere na koje je država obavezna prema Tomislavu Nikoliću.

Predsednik DS Bojan Pajtić ocenio je da su politika i sastav buduće vlade Srbije loši, posle čega je usledio i odgovor mandatara Aleksandra Vučića.

"Očekivao sam, s obzirom da se toliko dugo čekalo na novu vladu da će kvalifikaciona struktura biti daleko superiornija od prethodne što nije slučaj", rekao je Pajtić u Skupštini tokom rasprave o izboru nove vlade.

Mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić poručio je danas lideru DS Bojanu Pajtiću da je opasan čovek jer nema niti stida niti morala.

Predsednik SPS Ivica Dačić najavio je da će socijalisti glasati za izbor nove vlade zbog rezultata koje je koalicija SPS-SNS ostvarila u prethodne četiri godine.

Predsednik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović izjavio je da je zadatak premijera da obezbedi funkcionisanje sistema a ne da "spasava dete u Feketiću".

Mandatar Aleksandar Vučić odbacio je kritike lidera pokreta Dosta je bilo Saše Radulovića, uz opasku da je dobro što je DJB ušao u parlament jer bi u suprotnom besmislenim kritikama sticali poverenje građana.

Poslanici DJB su posle Vučićevog izlaganja napustili parlament.

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović izjavio je da će SNS glasati za program i sastav buduće vlade Srbije koje je predložio mandatar Aleksandar Vučić, nazivajući ekspoze “svojevrsnim naučnim radom”.

Dogovorili smo sa SNS da ćemo zajedno raditi na otvaranju nove stranice u bošnjačko-srpskim odnosima, izjavio je nosilac liste BDZS Muamer Zukorlić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: