Ban zabrinut zbog talasa hapšenja u Turskoj

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izrazio je duboku zabrinutost zbog talasa hapšenja i suspenzija u Turskoj nakon neuspelog pokušaja puča u toj zemlji.

Izvor: B92

Sreda, 27.07.2016.

23:33

Ban zabrinut zbog talasa hapšenja u Turskoj
Foto: Gettyimages

Ban je u telefonskom razgovoru sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Ccavušogluom rekao da se brzo moraju predočiti "kredibilni dokazi" o odgovornosti privedenih kako bi zakonski mogao da bude utvrđen njihov pravni status.

Od pokušaja puča 15. jula u Turskoj je privedeno više od 15.000 ljudi, a najmanje 8.000 njih je u zatvoru.

Ban je, takođe, ukazao na zabrinjavajuće navode o zlostavljanju nekih uhapšenih i o pritvorskim uslovima u kojima se oni nalaze, istakavši veliku zabrinutost zbog broja hapšenja, privođenja i suspenzija, rekao je portparol UN Farhan Kan, prenosi AFP.

Ban je rekao da priznaje da u zemlji nakon pokušaja puča postoje vanredne okolnosti, ali da očekuje da Turska poštuje osnovna prava i svoje međunarodne obaveze.

Šef UN "veruje da će vlada i narod Turske pretvoriti ovaj trenutak neizvesnosti u trenutak jedinstva čuvajući tursku demokratiju", rekao je portparol UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: