Čistka se nastavlja: Otkaz za 8.000 policajaca

Turske vlasti otpustile su 8.000 policajaca širom zemlje, uključujući Istanbul i Ankaru, tvrdeći da su povezani sa neuspelim pokušajem puča, javlja Rojters.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.07.2016.

10:46

Čistka se nastavlja: Otkaz za 8.000 policajaca
Foto: Tanjug

Dosad je uhapšeno i 103 generala i admirala, a "čistka" u režiji predsednika Redžepa Erdogana će se verovatno nastaviti i u narednim danima.

Vlada za pokušaj državnog udara krivi strukturu koju naziva paralelnom državom, na čijem je čelu islamski sveštenik Fetulah Gulen, koji živi u samovoljnom egzilu u SAD.

U hapšenjima širom zemje pritvoreni su najviši vojni funkcioneri, a reč je o "velikoj čistki u redovima oružanih snaga", prenosi AFP.

U toku je njihovo izvođenje pred sud koji treba da odluči o produženju pritvora.

U Turskoj je u noći između petka i subote pokušan vojni puč, a sukobi su izbili širom zemlje, od Ankare do Istanbula. Premijer Binali Jildrim saopštio je u nedelju da su pučisti poraženi, da je puč doživeo neuspeh i da je situacija normalizovana. U sukobima je poginulo više od 290, a povređeno više od 1,400 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: