Jedino obrazloženje: “Tako piše”

Profesor srpskog iz OŠ “Živan Maričić”, škole čija učenica nije prošla na republičko i pored tačnog odgovora, kaže da nije poenta u pravopisu, nego u sistemu.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.05.2016.

16:00

Jedino obrazloženje: “Tako piše”
Foto: Thinkstock

Učenica je na takmičenju odgovorila onako kako piše u njenom udžbeniku, ali ne i onako kako piše u Pravopisu Matice srpske. Zbog toga je izgubila bodove i ostala bez plasmana.

“Vidim komentare nekih kolega, da je to pravopisno ispravno. Ne treba da skrenemo s teme, nije to poenta. Istakao sam šta piše u udžbenicima. Za to nisu učenici krivi, oni ne učestvuju u akademskim raspravama”, navodi Danilo Spasojević za B92.net.

Kako kaže za B92.net, prema njegovim saznanjima, slučaj učenice nije jedini takve vrste.

“Tekst o ovom slučaju sam juče objavio. Javljaju mi se razne kolege, dobio sam dosta poruka o sličnim situacijama”, navodi Spasojević.

On kaže da su Pravopis i udžbenici neusklađeni, kao i da se godinama unazad dešavaju slične stvari kao sa učenicom iz njegove škole i pita zašto u udžbenicima iz 2015. nije primenjeno nešto što je propisano 2010. godine

Zbog svega poslat je prigovor Društvu za srpski jezik, a odgovor je usledio u jednoj rečenici: “Ne prihvata se”.

Nakon toga, poslat je zahtev za obrazloženjem, a odgovor je takođe glasio u jednoj rečenici: “Tako piše u pravopisu”.

Spasojević navodi da je isto pismo koje je objavio - poslao i Društvu za srpski jezik, a na pitanje da li očekuje odgovor, on odgovara kratko: “Ne”.

Kako kaže, želi da pobegne od polemike koju viđa u komentarima ljudi – da u Pravopisu piše kako treba da piše.

“Ja kao profesor znam šta piše u Pravopisu, moja obaveza je da to znam, ali to nije poenta. Poenta je da promenimo stvari. Sada, sa dva dana medijske pažnje, ako se to posle zaboravi, ništa nismo uradili”, navodi Spasojević.

Sistem treba da se promeni, rekao je profesor srpskog jezika iz škole “Živan Maričić” za B92.net.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: