Sreda, 04.05.2016.

15:14

Lunaček: Ukidanje viza - dan radosti za Kosovo

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček ocenila je da preporuka Evropske komisije za viznu liberalizaciju predstavlja "dan radosti“ za Kosovo.

Izvor: Tanjug

Lunaček: Ukidanje viza - dan radosti za Kosovo
Foto: Beta, AP

"Uverena sam da se preporukom Evropske komisije konačno otvaraju vrata za viznu liberalizaciju za građane Kosova. Oni mogu da računaju na podršku Evrospkog parlamenta u poslednjoj etapi"ukidanja, naglasila je potpredsednica Evropskog parlamenta.

Prema njenim rečima, današnja preporuka Evropske komisije je korak koji je trebalo odavno preduzeti u procesu približavanja Kosova EU.

"Evropska komisija je svojim četvrtim izveštajem o viznoj liberalizaciji potvrdila da je Kosovo ispunilo tehničke kriterijume. Time je konačno okončana politika isključivanja Kosova," navela je ona saopštenju, podsećajući da su svi drugi građani zemalja Zapadnog Balkana od kraja 2010.u mogućnosti da putuju na tri meseca u EU.

Viznom liberalizacijom se, kako je dodala, ispunjava i centralni zahtev iz njenog izveštaja, koji je prošlog februara usvojen velikom većinom glasova u Evropskom parlamentu.

"Sada ministri unutrašnjih poslova zemalja članica treba odmah da preduzmu neophodne poslednje korake za primenu vizne liberalizacije i time izvedu građane Kosova iz izolacije“, smatra Lunaček.

Lunaček smatra da je u tom smislu važan korak bio i prijem Kosova u UEFA i da sada treba da sledi dalji prijem u međunarodne organizacije i manifestacije za umetnike, sportiste i građane Kosova.

Evropska komisija predložila je ranije tokom dana Savetu ministara EU i Evropskom parlamentu da gradjanima Kosova uvede režim bez viza za boravak do najviše tri meseca u šengenskoj zoni EU.

Kako je saopštila Evropska komisija u Briselu, ovaj predlog je upućen zajedno sa povoljnom ocenom Komisije da je Kosovo ispunilo sve zahteve predviđene "putnom mapom" za režim vizne liberalizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: