Hiljade vernika na ceremoniji paljenja ognja u Jerusalimu

Nekoliko hiljada pravoslavnih hrišćana okupilo se u Jerusalimu na drevnoj ceremoniji paljenja Blagodatnog Ognja, kojom se slavi vaskrnuće Isusa Hrista.

Izvor: B92

Subota, 30.04.2016.

18:16

Hiljade vernika na ceremoniji paljenja ognja u Jerusalimu
Foto: GettyImages

Oni su se na ritualu, koji se upražnjava najmanje 1.200. godina, okupili u Hramu Vaskrsenja Hristovog gde je prema tradiciji Hrist razapet, sahranjen i vaskrsao.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovaće danas u Hramu Svetog Save u Beogradu dočeku Blagodatnog Ognja iz Jerusalima.

Hiljade pravoslavnih vernika iz čitavog sveta obeležilo je Veliki petak procesijom kroz stari deo Jerusalima.

Tako su ponovili korake za koje se veruje da ih je Isus Hristos prošao na dan svog raspeća.

Vernici, od kojih su neki nosili krstove a drugi izgovarali molitve, prolazili su istim putem do Crkve Svetog groba, gde se veruje da je Hristos sahranjen, prenosi AFP.

Na stotine pripadnika izraelskih snaga bezbednosti bilo je raspoređeno po starom delu grada i oko crkve koja se nalazi u istočnom Jerusalimu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: