"Zvao sam Mladića da se 1995. preda Haškom tribunalu"

U nastavku haškog procesa Ratku Mladiću, veštak odbrane za sudsku medicinu Zoran Stanković tvrdio je da je 1995. pozivao generala Mladića da se preda Tribunalu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.04.2016.

15:31

Stanković je to rekao odgovarajući na pitanja tužilaca o snimku, puštenom u sudnici, na kojem se čuje kako Mladiću prenosi da su britanski obaveštajci zainteresovani da "stanu iza njega", da su "izuzetno moćni" i da mogu da "skinu optužnicu".

Razgovor, koji je vođen u oktobru 1995. u Banjaluci, general Mladić je tajno snimio. U to vreme, Tribunal je generala Mladića već bio optužio za genocid nad oko 7.000 Muslimana u Srebrenici. Kasete s audio snimcima i Mladićeve ratne zapise, srpske vlasti su zaplenile tokom pretresa njegovog stana u Beogradu 2008.

Objašnjavajući da je "znao" da Mladić snima razgovor, general Stanković je danas rekao da je bio svestan da se optužnica ne može povući pre suđenja, nego samo odbaciti tokom procesa.

"Ja sam zapravo pozivao Mladića da se preda Tribunalu", rekao je Stanković, naglašavajući da se zalagao za saradnju sa sudom u Hagu još 1994, kada ga nisu priznavali ni vlasti u Beogradu, ni Republika Srpska, ni general Mladić.

Iako je na snimku rekao da se u Londonu sastao sa "šefom engleskog obaveštajnog odeljenja", Stanković je danas ponovio da je u stanu novinarke Nore Belof, koja mu je rekla da je špijunirala za britansku obaveštajnu službu tokom Drugog svetskog rata u Moskvi, razgovarao o Mladiću i optužnici sa nepoznatim muškarcima.

Belof mu je, kako je rekao, ponudila da pomogne Mladiću i da napiše tekst o njemu, pozivajući Stankovića da stupi u kontakt s generalom i prenese mu tu poruku.

"Mladić je tada već bio nepoverljiv prema svima, ja sam znao da me snima, čim je rekao da govorim glasnije... Ja sam samo preneo poruku, bio sam kurir, on je donosio odluke sam", kazao je Stanković.

On je ispričao da je Mladiću kasnije pokušao da prenese i pitanja holandskog Insituta za genocid (NIOD) koji je sprovodio istragu o Srebrenici.

"Doneli su koverte i meni dali. Ja sam ih preneo Mladiću, ali je on rekao: "Vrati to, ko ti je rekao da uzmeš. To i dan danas kod mene stoji zapečaćeno".

Stanković nije negirao da je s Mladićem imao bliske lične odnose, zasnovane na činjenici da je on 1993. obducirao telo generalove kćeri Ane, koja je počinila samoubistvo.

"Mogu da kažem da sam za njega i ljude slične njemu koji su izgubili decu, a ja sam ih obdukovao, bio spreman da se 24 sata odazovem na poziv... Mladić se nikada prema meni nije ponašao kao starešina, već kao prema čoveku koji je obdukovao njegovu ćerku, tako se ponašao kada je svoju ćeru stavljao u sanduk i kada je šminkao... Molim se bogu da nikoga ne vezuje takvo prijateljstvo", opisao je Stanković.

Posle tih svedokovih reči, Mladić je u sudnici maramicom brisao oči.

Stanković je, međutim, tvrdio da blizak odnos s Mladićem nije uticao na njegovu objektivnost pri analizi obdukcionih nalaza na suđenju.

Dok ga je dodatno ispitivao Mladićev branilac Dragan Ivetić, Stanković je ocenio da je "postojala mogućnost" da su povezi, pronađeni kraj tela u masovnim grobnicama povezanim s padom Srebrenice, zapravo bili trake koje su ubijeni, za života, nosili oko glave.

On je ranije izjavio da su sve osobe koje su u grobnicama pronađene vezanih očiju, ruku ili nogu bile "streljane".

Stanković je danas završio iskaz, a Mladićeva odbrana zatim je pred sudije izvela svog veštaka za demografiju Svetlanu Radovanović, koja će svedočenje nastaviti sutra.

General Mladić optužen je i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: