"Nije nemoguće da Karadžić nekad izađe na slobodu"

Presuda Radovanu Karadžiću je očekivana, podići će ton i atmosferu u regionu, ali neće izazvati neke ozbiljne posledice.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.03.2016.

16:52

To je gostujući u Kažiprstu rekao novinar Vremena Dejan Anastasijević, govoreći o presudi Haškog tribunala kojom je prvi predsednik Republike Srpske, prvostepeno, osuđen na 40 godina zatvora i proglašen krivim po 10 od 11 tačaka optužnice.

“Rekao bih da je za dlaku izbegao doživotnu zatvorsku kaznu, već osam godina je u pritvoru, a onda postoji praksa da se osuđenici oslobode posle dve trećine odležane kazne. Kada se sve to sračuna, ispada da bi mogao da izađe iz zatvora sa 89 godina i nije nemoguće da se u nekom trenutku nađe na slobodi“, smatra Anastasijević.

Smatra da je za aktuelnu vladajuću koaliciju ovo je veoma nezgodan tajming za presudu Karadžiću.

“Međutim to suđenje traje koliko traje, ishod je bio očekivan, jedino je bilo nedoumica da li će postojati samo jedna tačka za genocid u Srebrenici ili će biti dodata nova za genocid po opštinama u BiH. Bilo je pitanje da li će dobiti doživotnu kaznu ili ne, ali ovakav ishod ne treba da iznenadi. Ovakve presude podižu atmosferu i ton političke diskusije, kako na unutrašnjem, tako i na spoljnopolitičkom planu. Kada je reč o posledicama, ne vidim razlog za neke ozbiljne posledice, poput ukidanja Republike Srpske, kao što se pominje“, dodao je Anastasijević.

Srpski zvaničnici i dalje šalju poruke da Srbija neće dozvoliti da bilo pokuša da napadne Republiku Srpsku na bilo koji način.

“Mislim da se radi o preterivanju, a izvor preterivanja je Milorad Dodik. Njemu se vlast kruni iz unutarpolitičkih razloga i on pokušava da se održi stvaranjem paranoje o tome kako evo samo što neko nije ukinuo Republiku Srpsku. Njemu svaka zaštita znači, u nezgodnom je položaju, protiv njega se vodi krivična istraga, a meni je zanimljivije pitanje dokle će Vučić misliti da je Dodik neko koga treba štititi“, istakao je Anastasijević.

Presuda u slučaju Karadžića mogla bi da izazove oštećene da traže nadoknadu, međutim...

“Mnogi očekuju odštetu od Srbije, pa je nisu dobili. Po našim zakonima ni naše civilne žrtve nemaju pravo na odštetu, dok recimo pravo na pomoć imaju vojna lica, kao i optuženi i osuđeni u Hagu“, dodao je Anastasijević.

Izricanje presude Radovanu Karadžiću nije bio jedini događaj u Hagu, ispred suda je uhapšena i sprovedena na izdržavanje sedmodnevne zatvorske kazne Florens Artman, nekadašnja portparolka glavne tužiteljke Karle del Ponte.

“Hag ne bi bio Hag kad ne bi bilo skandala. Skloni su skandalima i skandaloznim presudama, u koje ova ne spada i prema mišljenjima stručnjaka za međunarodno pravo je sasvim opravdana. Hag je uznemiren zbog činjenica koje je Artman iznela u svojoj knjizi, osuđena je na neki način za verbalni delikt. Hag je tu recimo širokogrud po pitanju Vojislava Šešelja, koji može, a i ne mora da dođe na izricanje presude, može, a i ne mora uopšte da prati izricanje presude, dok kada se radi o Artman, tu milosti nema“, zaključio je Anastasijević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: