Nacionalni front: Franak, ne evro

Nacionalni front, glavna stranka ekstremne desnice u Francuskoj, ponovila je svoje nepoverenje prema evru, založivši se za izlazak zemlje iz evrozone.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2016.

11:12

Nacionalni front: Franak, ne evro
Foto: Thinkstock

"Potvrdili smo posvećenost prema velikim vrednostima Francuske, među kojima su nacionalni, ekonomski i monetarni suverenitet zemlje. Te vrednosti su preduslov za oporavak zemlje", navela je stranka čiji su lideri u nedelju uveče održali sastanak iza zatvorenih vrata.

Nacionalni front je sve popularniji od 2012. godine. Pobedio je na izborima za Evropski parlament 2014. godine i zabeležio značajni uspeh na lokalnim i regionalnim izborima.

Predsednica te stranke Marin Le Pen ranije je najavila nameru da se kandiduje na predsedničkim izborima zakazanim 2017. godine u Francuskoj.

"Stvari su jasne. Želimo da vratimo suverenitet u svim oblastima, među kojima su ekonomski i monetarni", navodi se u saopštenju i dodaje da će u slučaju pobede Le Penove na izborima, prvo biti vraćena francuska valuta, franak.

Stranka je dodala da će takođe ukinuti i zakon o homoseksualnom braku, što je bio obećao i desničarski predsednik Nikola Sarkozi, ali se tokom mandata predomislio.

Nacionalni front se protivi Evropskoj uniji, ističe francusku tradicionalnu kulturu i zalaže se za ograničeno useljavanje stranaca u Francusku, veća ulaganja u odbranu, cenzurisanje dela kulture i uvođenje smrtne kazne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: