Paljenje badnjaka ispred Hrama Svetog Save / FOTO

Patrijarh srpski Irinej predvodio je osvećenje i paljenje badnjaka na platou ispred Hrama Svetog Save.

Izvor: B92

Sreda, 06.01.2016.

17:15

Paljenje badnjaka ispred Hrama Svetog Save / FOTO
Tanjug

Paljenju badnjaka, među brojnim građanima, prisustvovao je i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

"Naložili smo badnjak i time smo ispunili ono što smo nasledili od naših predaka", rekao je patrijarh okupljenim vernicima, dodajući da je badnjak drvo koje daje veliku svetlost i predstavlja simbol onog što slavimo.

On je rekao da je Isus doneo ljubav i uselio se u naše duše i srca i u sve domove, kako u Srbiji, tako i u domove širom sveta.

Patrijarh je istakao da veruje da se badnjak, osim u Beogradu i hramovima u Srbiji, nalaže i u zemljama gde živi srpski narod, što nas čini jedinstvenim.

"Neka svetlost badnjaka obasja život, put naš, a to je put Hristov", poručio je patrijarh, poželevši da plamen zapaljenog badnjaka obajsa Srbiju "ukrašenu najlepšim ukrasima", za koju su se borili naši preci.
Tanjug
On je poželeo da plamen i toplota uđe u srca i sve ono što je dobro, plemenito i omogući da volimo jedni druge.

Patrijarh je nakon paljenja badnjaka služio večernju molitvu u Hramu Svetog Save.

Pravoslavni vernici u Srbiji danas obeležavaju Badnji dan, uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića - praznika kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista.
Tanjug
Božić, zajedno sa Uskrsom, predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana pre 7. januara božićnim postom koji predstavlja pročišćenje duha i tela. Ljudi se u Srbiji pozdravljaju rečima "Hristos se rodi" i otpozdravljaju sa "Vaistinu se rodi".

Badnji dan je poslednji dan posta, dan kada se obavezno priprema posna večera, a prati ga i druga simbolika kod Srba, seča badnjaka, unošenje slame, bacanje oraha, pijukanje dece koju predvodi domaćica i obilaženje ukrug prostorije u kojoj se postavlja posna večera.
Tanjug
Smatra se da je Badnji dan povezan sa pokojnicima, pa se veruje da su te večeri zajedno živi i njihovi pokojnici, odnosno preci.

Srbi Božić obeležavaju od pamtiveka, a badnjakom, odnosno božićnim drvetom, u kuću se unosi sreća, zdravlje i napredak.

Uz drvo, daruje se i žito da bi naredna godina bila plodna.

Božić po Julijanskom kalendaru, pored Srpske pravoslavne crkve, slave i Ruska, Jermenska crkva, Sveta gora i jedan deo Koptske crkve.
Tanjug
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: