CIRSD studija o obnovljivim izvorima energije

Srbija je natprosečno snabdevena obnovljivim izvorima energije, ali se taj potencijal ne koristi dovoljno, što zbog nedostatka investicija, što zbog neznanja.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2015.

21:28

Default images

To je ocenio predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić.

Jeremić je, na promociji studije "Putokaz za razvoj obnovljivih izvora energije u Srbiji i okruženju", objasnio da je namera CIRSD bila da ponudi drugačiji model razvoja, zasnovan na čistoj energiji iz domaćih ili regionalnih resursa.

Srbija nema dovoljno konvencionalnih izvora energije, gasa i nafte, rekao je Jeremić i ocenio da je i ono što ima beznačajno za njene potrebe.

Gasovodi su stvar koja se gradi decenijama, a to je koncept prilično politički i bezbednosno ranjiv, ukazao je on i dodao da Srbija ima izvore lignita, koji je niskog kvaliteta i negativno utiče životnu sredinu i zdravlje stanovništva.

Politika razvoja zanosnovana na termoelektranama doprinela je niskoj produktivnosti i neadekvatnoj konkurentnosti ekonomije, pokazala je energetsku neefikasnost i neprihvatljive posledice po zdravlje ljudi, upozorio je Jeremić.

On smatra da tranzicija na obnovljive izvore energije ne može biti apsolutna i momentalna, ali se može iskoristiti prilika ove godine, kada je Generalna skupština UN usvojila

Ciljeve održivog razvoja do 2030. godine, i kada se sledeće nedelje očekuju zaključci velike konferencije u Parizu o klimatskim promenama COP 21.

Ukoliko se opredelimo za neku vrstu zaokreta u razvojnoj i energetskoj politici, možemo očekivati podršku međunarodnih organizacija, finansijskih institucija, privatnog sektora i Evropske unije (EU), zaključio je Jeremić.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport smatra da je Srbija zabeležila ograničeni napredak u korišćenju biomase, koja čini 60 odsto njenih obnovljivih izvora.

Davenport je napomenuo i da postoji veliki broj administrativnih barijera i prepreka, zbog kojih se odustaje od investiranja u obnovljive izvore energije, mada Srbija ima potencijala, jer se radi o biomasi, energiji vetra, vode i sunca.

Osvrćući se na godišnji izveštaj Evropske komisije o zemljama kandidatima za članstvo u EU, Davenport je rekao da je Srbija dobila preporuke za oblast energetike, u okviru poglavlja 15, da jača ulogu energetskih regulatora.

Preporuka za Srbiju je i da se u ovoj oblasti više usklađuje sa zakonodavstvom Unije i fokusira na energetsku efiksnost i konkuretnost na gasnom tržištu.

U poglavlju 27 - životna sredina, rekao je Davenport, posebna pažnja se posvećuje primeni obaveza koje su date za konferenciju u Parizu COP 21, konsolidaciju strateškog planiranja i jačanje administrativnih kapaciteta, u skladu sa politikama EU u ovoj oblasti.

Unija priznaje napore koje je Srbija učinila kada je reč o fiding tarifama i promociji ulaganja u obnovljive izvore energije da bi se do 2020. godine dostigli ciljevi da se 27 odsto energije dobija iz takvih resursa, rekao je Davenport.

Važno je pomenuti da zakonodstvo i primena regulative još nije kakva bi trebalo da bude i nije prijateljska prema investitorima, ocenio je Davenport na prezentaciji, na kojoj je govorila i ambasadorka Francuske Kristin Moro.

Autorke studije, u izdanju CIRSD, Maja Turković i Ana Brnabić ističu da bi korišćenje obnovljivih izvbora energije Srbiji donelo brojne korosti, od privlačenja investicija, do ublažavanja ekoloških problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: