Koje su opštine miljenice Vlade Srbije

Ne menja se praksa da republička vlast najviše novca poklanja gradovima u kojima su na vlasti iste te partije.

Izvor: B92

Utorak, 13.10.2015.

20:30

Default images
Foto: B92

Tako je Vlada Srbije na prošloj sednici odobrila isplatu 40 miliona dinara iz budžetskih rezervi kako bi pomogla budžetu grada Leskovca, na čijem čelu su naprednjaci.

Kada staru praksu primenjuje nova vlast i iz budzeta čašćava gradove u kojima je preslikana republicka vlast onda to izgleda ovako: Niš - 200 miliona dinara, Leskovac - 200 miliona dinara, Novi Sad - 120 miliona dinara.

U svim ovim gradovima na vlasti su upravo ljudi iz SNS

"Ponosan sam što sam se izborio da dobijemo podrsku. Voleo bih da su se i pretjhodnici izborli. Bilo bi mi drago da nam je i pokrajina pomnogla pa da idemo u investicije", kaže Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada

"Verovatno znate da je Leskovac treći grad po veličini, ima najveći broj naseljenih mesta, peti je po broju stanovnika i najnerazvijeniji od svih gradova koji su veći od našeg Leskovca", kaže Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca

I dok novac za krpljenje budžetskih rupa postoji za stranke na vlasti, za one u kojima je na vlasti opozicija novčanice se teško nalaze.

Poznat je slučaj opštine Smederevska Palanka u kojoj vladaju demokrate. Palanka mesecima nije imala javnu rasvetu, jer opština nije imala novca da plati struju, a nije mogla sama da obezbedi reprogram dugova kod EPS-a.

Oni kod kojih je državna kasa su bez koemntara. U Ministarstvu finansija B92 nije dobio podatke koliko je tačno novca dato kojoj opštini, a ni sagovornika za ovu temu.

I ranijih godina Nemanjina 11 je uvek više volela opštine u kojima je vlast sa njom samom bila jednaka.

"U vreme vladavine SPS-a to su bili Požarevac i neki drugi gradovi koji su bili bastioni SPS u to vreme, Požarevac po toj zavičajnoj liniji. kragujevac od kako gje gradonacelnik. U vreme DS-a to je bilo prisutnije u Vojvodini i u opštinama Grada Beograda, imali smo tačno te opštine koje su bile privilegovane", podseća analitičar Cvijetin Milivojević.

Pomoć iz republičkih budžetskih rezervi ide i opštinama koje su sa SNS u koaliciji. Tako je Jagodina dobila 59 miliona, a Novi Pazar 120 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: