Utorak, 06.10.2015.

13:15

Češka šalje još vojnika u Mađarsku

Češki premijer Bohuslav Sobotka saopštio je u Pragu da će Češka poslati u Mađarsku još vojnika i policajaca.

Izvor: Beta

Default images

U četvrtak će ministri unutrašnjih poslova Višegradske grupe precizirati kako će u čuvanju mađarske granice pomoći Slovačka i Poljska.

"U drugoj fazi pomoći Mađarskoj Češka će poslati više vojnika i policajaca nego 25 koliko je odobrila u ponedeljak vlada", kazao je Sobotka u Generalštabu Armije Češke u Pragu.

Češka vlada je u ponedeljak odobrila slanje 25 vojnika sa pet kamiona, opremom zapostavljanje ograde i poljskom kuhinjom koji će mađarskim vojnicima od sredine oktobra dva meseca pomagati da dovrše ogradu protiv izbeglica na mađarskim granicama.

Češki premijer izjavio je danas da će dalja faza pomoći biti koordinirana u okviru Višegradske grupe, a u četvrtak će mađarski ministar unutrašnjih poslova precizirati kakva konkretna pomoć je njegovoj zemlji potrebna.

Pomoć su obećale i Češka i Slovačka, a Poljska je već u okviru operacije koju koordinira evropska agencija Fronteks poslala ove sedmice na mađarske granice helikopter i devet pripadnika poljske Granične straže.

Poljski graničari i helikopter ostaju u Mađarskoj do 9. novembra, a pomažu mađarskim graničarima u zajedničkim patrolama na granici.

Poljska Granična straža učestvuje u misijama Fronteksa u šest zemalja preko kojih prelazi izbeglički talas - Mađarskoj, Grčkoj, Italiji, Španiji, Portugalu i Bugarskoj, saopštila je danas Joana Rokicka iz Glavne komande Granične straže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: