Papa omogućio razvod katolicima

Papa Franja je objavio da će radikalnom promenom procedura znatno olakšati katolicima da se razvedu i ponovo venčaju pod okriljem crkve.

Izvor: B92

Utorak, 08.09.2015.

13:41

Default images
Foto: Beta, AP

Poglavar Rimokatoličke crkve će tako srušiti još jedan od brojnih tabua sa kojima se bori od dolaska u Vatikan.

Kako prenosi BBC, papina "radikalna reforma" će omogućiti da većina procedura razvoda bude besplatna i brza. Katolici su, da bi dobili poništenje braka od crkve, dosad morali da pred tribunalima dokazuju da "njihovi brakovi od početka imaju nepremostive probleme".

Procedure koje je zagovarao Vatikan su bile ocenjene kao zastarele, skupe i opterećene birokratijom.

Kako ističe CNN, proces crkvenog razvoda je često trajao godinama i cena je dostizala čak i nekoliko hiljada dolara. Da bi poništenje braka bilo odobreno, slučaj je dosad morao da bude iznet pred dva crkvena tribunala, dok će sada biti potreban samo jedan.

Iako su i sada omogućene žalbe na taj proces, postoji mogućnost i nove "brze procedure" u kojoj je data moć biskupima da sami ponište brak ukoliko ga oba bračna druga zatraže.

Monsinjor Pio Vito Pinto, koji predsedava vatikanskom sudu, rekao je na konferenciji za novinare da nova pravila po svojoj suštini predstavljaju najveću promenu zakona o poništenju braka od pape Benedikta XIV, koji je bio poglavar Katoličke crkve od 1740. do 1758, preneo je Rojters.

"Neke procedure su zaista preduge i opterećujuće. Ljudi od njih prosto odustaju", rekao je papa 2014. godine kada je nagovestio da će se založiti za promene i modernizaciju i u ovoj oblasti.

Obrazlažući svoj novi potez, naveo je da nije fer da supružnici dugo žive "pritisnuti tminom sumnje" oko toga da li će njihov brak biti poništen.

Crkva nikada nije eksplicitno zabranjivala razvod, ali se čvrsto protivi građanskim razvodima i pri stavu je da su bračne zajednice sklopljene pred Bogom večne i da ne mogu biti raskinute.

Oni koji su raskinuli zajednicu, a nisu dobili poništenje braka od crkve smatraju se preljubnicima i nije im omogućeno pričešće.

Papa je zato ranije naveo da bi crkva trebalo da bude "milostivija i da raširenih ruku dočekuje svoje vernike".

Prema zvaničnoj statistici, u 2012. godini u zapadnom svetu, gde postoje dobro plaćeni "crkveni advokati", 86 odsto parova koji uđu u proces razvoda ga i završe, dok je u Africi taj procenat tek 61 odsto.

U SAD se 28 odsto katoličkih brakova okonča razvodom. To je manje nego prosek, ali se ipak odnosi na 11 miliona ljudi, a crkva je u 2012. odobrila raskid tek 40.000 brakova.

Biskupi širom sveta okupiće se u oktobru u Rimu, a na sinodu će pokušati da se dođe do konsenzusa pre nego što papa odluči da li će reforme u tom smislu biti sprovedene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: