Đevđelija - tuče, prozori i punjači za dva evra

Prema proceni humanitarnih organizacija svakog dana kroz Đevđeliju prođe oko 2.500 migranata, a najveće su gužve na železničkoj i autobuskoj stanici.

Izvor: B92

Nedelja, 16.08.2015.

16:06

Default images

Na stanicama svi pokušavaju da što pre pronađu prevoz i stignu na granicu sa Srbijom.

Osim toga, u poslednjih nekoliko dana dolazi i do sukoba među migrantima.

Svakog sata u Đevđeliju dolazi preko 100 migranta, a sve je više porodica sa decom. Đevđelija im je samo usputna stanica ka EU.

Žestoki obračuni među migrantima koji više od 30 sati čekaju na formulare za nastavak putovanja i voznu kartu su sve češći.

Kada najzad stigne voz za Kumanovo i Tabanovce, više stotina migranata na sve načine pokušava da uđe u samo dva vagona. Najbolje prolaze oni koji u vagon ulaze kroz prozor.
Užareni betonski plato i ulice su jedino mesto gde migranti mogu da se smeste.

“Nemamo vode, a o hlebu da ne govorimo”, kaže jedan od njih”, dok drugi kaže da je policija tukla ljude jer sede na ulici.

“A gde da sedim”, pita on.

Oni koji ne uspeju da dođu do karte prinuđeni su da put nastave taksijem ili pešice.
Na platou ispred stanice nakupci su napravili mini pijacu. Postavljen je i štand za punjenje mobilnih telefona po ceni od dva evra ali vlasnici punjača nisu baš ljubazni, pa nisu dozvolili kameri B92 da ih snima

Građani Đevđelije iznenađeni su brojem migranata u poslednjih nekoliko dana.

“Prave štetu, vinograd su obrali, to ja haos, katastrofa”, kaže jedan od stanovnika Đevđelije, a drugi ističe “da tu neko mora da preuzme stvar u svoje ruke.

U Đevđeliji planiraju izgradnju prihvatnog centra za migrante ali prema nezvaničnim informacijama još uvek nemaju saglasnost međunarodne zajednice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: