Srbija između Istoka i Zapada - i po helikopterima

Optimalno rešenje za modernizaciju srpskog vojnog vazduhoplovstva bila bi kupovina helikoptera od jednog proizvođača.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.08.2015.

18:45

Default images
foto: Tanjug

To je za “Sputnjik“ rekao vojni analitičar Aleksandar Radić komentarišući navode premijera Srbije Aleksandra Vučića da će Vojska Srbije uskoro dobiti četiri nova helikoptera, dva ruska i dva “Erbasova“.

“S obzirom na to kakva je starost trenutne vazduhoplovne tehnike, srpskoj vojsci je potrebano devet transportnih helikoptera, i to je poželjno od istog proizvođača. Kako stoje stvari, Srbija će nakon kupovine nova četiri helikoptera na stanju imati ukupno šest, od kojih je jedan stari Mi-8, jedan Mi-17, dve nove verzije Mi-17 sa različitim motorima kao i dve 'Erbasove' superpume“, kaže Radić.

Prema njegovim rečima, kupovina dve @"uperpume“ tumači se i kao znak da Srbija prelazi na zapadnu tehnologiju, s obzirom na to da će biti potrebno ustanoviti novi sistem održavanja helikoptera.

“To je prava noćna mora kada u jednoj eskadrili imate različite tipove helikoptera. Kada prelazite na novu tehnologiju to vas obavezuje da stvorite novi sistem održavanja, ali finansijski gledano to nije isplativo, pogotovu kada je reč o kupovini rezervnih delova“, rekao je Radić.

Ipak, vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže za “Sputnjik“ da kupovina helikoptera sa istoka i sa zapada nosi političku crtu i da na taj način Srbija pokazuje da je i dalje nesvrstana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: