Ponedeljak, 10.08.2015.

18:45

Srbija između Istoka i Zapada - i po helikopterima

Optimalno rešenje za modernizaciju srpskog vojnog vazduhoplovstva bila bi kupovina helikoptera od jednog proizvođača.

Izvor: Sputnjik

Srbija izmeðu Istoka i Zapada - i po helikopterima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

MM

pre 8 godina

"I Yugoslavija je neutrala bila pa je iskljucivo kupovala ruske helikoptere i avione jer dobijes mnogo vise za manje para a i mnogo su jeftiniji za odrzavanje." 

Ovo baš i nije tačno. Kod kupovine oružija se pored cene samog proizvoda mora uzimati u obzir, cena servisa i logistike oko svega toga. Naravno treba se rukovoditi ekonomskim pokazateljima ponude i potražnje ali se moraju sagledati svi aspekti.
Stara YU se trudila da smanji troškove servisiranja helikoptera tako što je sklopila sporazum sa Francuzima da se Gazela delimično proizvodi kod nas. Trebalo je isti ugovor da se odradi i za transportni i višenamenski helikoptere ali se YU raspala. Naravoučenije, ako kupujete Mi helikoptere pored osnovne cene istog treba obratiti pažnju koliko će koštati servisiranje i dostupnost delova i opreme. Šta će nam jeftin helikopter, ako se sutra pokvari i prizemlji na mesec i više dana dok deo i serviser nestigne iz Sibira (ako ikad stigne). O tim stvarima treba razmišljati mnogo dublje. Politika nema veze sa tim. Ni Moskva, ni Washington neće, niti su ikad ikom, prigovorili što je kupljeno oružije od konkurencije. Nije to tezga na pijaci.

Адмирал флоте

pre 8 godina

Evo najboljeg rešenja;kupite od Izraela i nema ko da se ljuti!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Rock, 10. avgust 2015 22:05)

Šta da kupe od Izraela, kada Izrael ne proizvodi helikoptere?

Max

pre 8 godina

gazela koja se kod nas koristi vec 40 godina je francuski helikopter licencno pravljen u jugoslaviji. krajem 80th nas VTI je radio uz pomoc francuza na transportnom helikopteru VHT90 koji je trebao da bude oanovni transportni helikopter JNA a po izgledu i verovatno svemu ostalom bio kopija Pume.

Jos u to vreme 80tih je odluceno da se nabavljaju novi Mi 17 koji bi vremenom zamenili Mi 8 vec da se predje na zapadne helikoptere koji bi se kod nas proizvodili

život

pre 8 godina

Mi treba da gledamo kakve uslove ,cenu I kvalitet dobijamo. To vazi oko svega,a ne samo helikoptera,bitno je da se kupuje nova oprema da je bar 4 generacije da nude transfer tehnologije I da se be nabavlja simbolican broj necega,bivsa juga je sa Gazelom boforsima napravila pomak sa sovjecke tehnike na zapadnu,pa onda nabavka durandal bombe iz FR,pa Britanske kasetne bombe,pa Americki maverik,mislim da treba poceti napokon sa opremanjem nase vojske kojoj sve fali I koja je totalno havarisana. Sto se tice Puma I mi171 mislim da je dobro,ali da je malo I moramo da vidimo da li Dr bas trazi da uzmemo helikoptere da bi pristali na modernizaciju G4 I gazele to niko ne zna.

Paja

pre 8 godina

Bilo bi daleko bolje da se (prvo) kupilo par helikoptera za hitne medicinske/spasilačke intervencije čije god da su proizvodnje.
Vojsci svaka čast al spašen život ima veću cenu..

nah

pre 8 godina

Zapadnjaci su doktori za automobile i svi ih vozimo zar ne. A rusi su doktori za vojne letelice i rakete. Zato nema dodvoravanja na našu štetu i tačka.Kakva politička crta?
(mix, 10. avgust 2015 19:00)
Hm, doktori za letelice. Hm. U svetu, od 8,500 vojnih helihoptera, 6,400 ih je u americkoj vojsci. Medjutim, u ovom slucaju slazem da je za Srbiju ruski helihopter bolje resenje ali ne zbog boljeg kvaliteta nego zbog jeftinijeg servisiranja, letenja i obuke.

Mladen

pre 8 godina

Obavezno Erbasove , ne ruske krntije ! Pre neki dan ruski pao i to na prvim vojnim igrama a zvali su jos SAD na vojne igre, i padne ruski helikopter !

Dusan

pre 8 godina

"I Yugoslavija je neutrala bila pa je iskljucivo kupovala ruske helikoptere i avione jer dobijes mnogo vise za manje para a i mnogo su jeftiniji za odrzavanje."

Ima jedna crnogorska izreka: "Od jeftina mesa, corba po dolini.."
Cini mi se da to i vazi u sferi borbene avijacije :)

Milutin

pre 8 godina

Ovo je glupo. Politika ne treba da se meša u ekonomiju. Ekonomija treba da se bazira na principu ponude i potražnje. Odnosno, letelice treba kupiti od onoga ko ponudi najbolji odnos cene i kvaliteta. Zapad i istok to dobro znaju i time se rukovode svi. Mnoge NATO zemlje imaju letelice pravljene u zemljama BRICS-a i mnoge zemlje protivnici NATO imaju Američke i EU letelice (npr Iran za vreme rata Iraq/Iran je koristio uglavnom Američke tenkove Paton, helikoptere Kobra i FR avione Miraž a Irak koji je tada direkpno podržavan sa zapada je koristio Ruske tenkove T-55/T-75 i avione Mig). Da ne spominjem našu ulogu u toj klanici.
Drugi očiti primer su Palestinci i Hezbulah, koji kupuju uglavnom oružije od Jevreja. Ili Muslimani iz Bosne koji su za vreme bratoubilačkog rata kupovali oružije od nas.
Onaj ko veruje da Bela kuća/Kremlj neće hteti da sa sarađuju sa nama ako kupimo letelice od onog drugog. Taj se grdno vara.

sta ce jadan priroda je kriva

pre 8 godina

“To je prava noćna mora kada u jednoj eskadrili imate različite tipove helikoptera." Hahahaha kakva izjava, za anale. E moj vojni analiticaru sramoto, pa posle ovog ni u zemlju da propadnes nije dovoljno

Адмирал флоте

pre 8 godina

Pa imali do sada tu istocnu propalu tehnologiju pa i nije se nesto pokazala.Samo glup ne menja nesto sto ne valja.Kakva ruska tehnologija pa oni jos ni teaktor ne umeju da naprave a da lici na nesto normalno.

Ми-17 (и његова ранија верзија Ми-8) су, за Вашу информацију, не без разлога најраспростањенији и најпродаванији хеликоптери на свету који се користе у преко 100 земаља укључујући и Америку. А што се трактора тиче, не брините, и ту су Руси без премца.

Sa fug mase na helikoptere zzzzzzz

pre 8 godina

@ (Sergije, 10. avgust 2015 19:30)

Imali smo Gazele istina i RUske transportne istina ALI te gazele su se sklapale u ex YU i nisu isti tip kao Ruski. To je ogromna razlika.

Ovi ******* na vlasti sada ne samo da uzimaju razlicite proizvodjace medju kojima je jedan za koji nemamo obucenu ni posadu a ni tehnicare nego uzimaju i verzije ruskog sa razlicitim motorima! Neko namerno da zeli nekoga da zezne po pitanju nabavke helikoptera ne bi mogao da smisli bolji nacin od ovoga koji nama vrsni strucnjaci predlazu. Verovatno je Gasic tako mesao fug mase i dosao do dobrih rezultata pa misli da to i u ovom slucaju pali.

Aca S

pre 8 godina

Studija Vojske Srbije je odavno pokazala da je neophodno minimum 15 srednjih transportnih helikoptera, optimalno i nesto vise, da bi normalno funkcionisala u ratu i miru (da ne bi morali Belorusi i ostali da nam salju helice u Obrenovac i sl.).
Nebitno je da li je MI-17 ili zapadnjak koji ispunjava uslove, svi oni odgovaraju (vrlo su priblizni), samo sto je preobuka skupa kao i obuka tehnickog osoblja, za MI-8 dobar deo smo sami osposobljeni, npr. Moma Stanojlovic proizvodi lopatice rotora za njega itd. I noviji MI-17 traze doobuku i nove delove ali je bliskost veca. Izvanredan helikopter. Sami Amerikanci su iz svog budzeta kupili desetine ovih letelica za svoje saveznike npr. u Avganistanu.
I tu nema mesta pro-Ruskoj ili pro-Zapadnoj retorici.
Ako hocete nesto zapadno, dogovorite modernizaciju G4 i nabavku lakog transportnog aviona (par komada, ne samo jednog), tu su Rusi tanji jer im je Antonov ostao u Ukrajini a razvoj sopstvenog naslednika An32 kasni, a nasi An26 dolaze i sami do kraja...
Opet, kupite sta god hocete, bilo istocno, bilo zapadno, samo da ga ima kada ga treba, gde god da ga treba i u dovoljnom broju sa adekvatno obucenim pilotima, dovoljno rezervnih delova i sl. a to kosta. Ali mnogo vise kostaju izgubljeni zivoti i materijalna steta ako to ne uradite...

xc

pre 8 godina

Srbija bi pokazala da je nesvrstana kada bi ušla u saradnju na projektu razvoja novog helikoptera sa npr. Indijom, Južnom Afrikom ili Indonezijom.
(Lazanjski, 10. avgust 2015 18:49)

A možda bolje da probamo da u proizvodnji vazduplohova sarađujemo sa bezgaćijom, praznoglavijom i gologuzijom jer sa ovim zemljama imamo tradicionalno dobrosusedske odnose. Šta kažeš?

srbomrzac, izdajnik, plaćenik, antirus...

pre 8 godina

"...kupovina helikoptera sa istoka i sa zapada nosi političku crtu i da na taj način Srbija pokazuje da je i dalje nesvrstana..."

Nije tačno!
Lazanski opet pokazuje da je njegova "analiza" u stvari samo podilaženje trenutnoj vlasti i pokušaj da se prikrije stvarnost...
A ta stvarnost, vrlo jasno pokazuje, svakome ko ima više od 2 grama mozga, da Srbiju vode nesposobni diletanti, koji nisu u stanju da shvate kako se sabira 2 i 2, pa im je rezultat stalno = 0 (nula).
I to tako ide već 3 godine, a možda i malo duže...

Pantagruel

pre 8 godina

Најлогичнији избор при куповини транспортних хеликоптера су руски модели Ми-17 и његове новије варијанте, зато што за њих имамо обучене пилоте, механичаре и ваздухопловно-технички ремонтни завод "Мома Станојловић" Све више од тога је политика и додворавање Западу. Хрватска је чланица и Европске уније и НАТО, па јој то не смета да у саставу своје војске има чак 24 транспортна хеликоптера руске и украјинске производње, што Ми-8, што Ми-17. Њима превози трупе УН, ЕУ и НАТО у мировним мисијама (укључујући и ЕУЛЕКС на Косову, од чега узима фине паре). Американци су својевремено финансирали опремање нове авганистанске војске и полиције, за борбу против Талибана. Нису им продавали своје хеликоптере, него куповали руске, зато што су за мање пара могли да обаве исте послове у тешким условима, а и овима је било лакше да за рад на њима обуче пилоте и механичаре, од раније навикнуте на руску технологију.

Dare Devil

pre 8 godina

Koliko god mi bio antipatican Lazanski ovde je u pravu. Em sto potvdjujemo status neutralnosti, em sto ce se nabavkom helikoptera sa zapada otvoriti mogucnost remontovanja ovih gazela koje sada posedujemo. Bar 30 helikoptera tipa gazela SA-341/342 se moze osposobiti nakon generalnog remonta u fabrikama eurocoptera.

Ono sto je jako vazno to je da se ne sme dozvoliti MUP-u da umesaju svoje prste ovde i da preuzmu SuperPume ili Kuguare u svoju eskadrilu. Vec su poceli da lobiraju i vuku na svoju stranu. Ako uspeju u tome onda lepo ugasite avijaciju u Vojsci pa nek MUP obavlja sve zadatke, i onako su placeni po evropskim standardima a oni koji su duplo manje placeni ginu spasavajuci zivote beba, zavejanih, poplavljenih itd.

Millennium

pre 8 godina

Da, baš je lepo što nosi političku crtu, al neće posle ti političari morati da idu na prekvalifikaciju i dodatnu obuku, i da održavaju letelice. Naša vojska je na tehnologiji istočnog tipa. Sa nabavkom ovde dve Pume, posada i tehničari moraju da prođu doobuku jer je sve različito. Ne znam kako je kod helikoptera, ali pretpostavljam da je slično kao i kod aviona, a avioni Istoka i Zapada se razlikuju kao nebo i zemlja. Počevši od najjednostavnijih stvari kao što su HUD i sistem za navigaciju, do mnogo kompleksnijih kao što su elektronika i mehanika. Da se razumemo, Puma je super helikopterčić. Za našu vojsku više nego dovoljan, ali pitanje je da li se isplati iz gore navedenog. Ili se u potpunosti pravi zaokret i prelazi na tehnologiju Zapada, ili se nastavlja kao do sada. Određene zemlje u svojim oružanim snagama imaju kombinaciju i jednog i drugog, ali to su veće i bogatije vojske od naše, i to praktikuju duže vreme. Naši će se prilagoditi na nove letelice, nije sporno, ali se kasnije javlja problem rezervnih delova i održavanja. Dva helikoptera neće osiromašiti zemlju. Ali i drugim oruđima ističu resursi. Avioni ne znam kako lete, nešto će tu morati da se uradi pod hitno, i neće biti dovoljna samo modernizacija G-4. Trebaju novi avioni, i radari, raketni sistemi, a za par godina tenkovi, transportna sredstva, artiljerijsko oruđe itd. Resursi od SFRJ neće trajati večno. A onda će morati da se odluči, ili Istok ili Zapad.

Pantagruel

pre 8 godina

Мене занима зашто ми у ситуацију када нас са једне стране запад притиска да не купујемо од Руса, а Руси зацепљују са ценом, не питамо Кинезе шта би они имали да нам понуде и по којој цени?

dzoni

pre 8 godina

I Yugoslavija je neutrala bila pa je iskljucivo kupovala ruske helikoptere i avione jer dobijes mnogo vise za manje para a i mnogo su jeftiniji za odrzavanje..pitajte grke koliko ih kosta odrzavanje americkih aviona i helikotera ..vecina F16 aviona koje imaju im stoji neispravno i rdja jer odrzavanje je astronomsko ..najradije bi ih sve bacili u more

Dragan

pre 8 godina

Slabo je informisan za analiticara. Pume su neka vrsta donacije i to kao medjuresenje kada su Rusi odcepili prvu cenu za Mi17. Verovatno ce zavrsiti u MUP-u ako ikada dodju.

mix

pre 8 godina

Zapadnjaci su doktori za automobile i svi ih vozimo zar ne. A rusi su doktori za vojne letelice i rakete. Zato nema dodvoravanja na našu štetu i tačka.Kakva politička crta?

levac

pre 8 godina

Pa imali do sada tu istocnu propalu tehnologiju pa i nije se nesto pokazala.Samo glup ne menja nesto sto ne valja.Kakva ruska tehnologija pa oni jos ni teaktor ne umeju da naprave a da lici na nesto normalno.

lujo

pre 8 godina

Umjesto novih od dva totalno različita proizvođača pametnije bi bilo kupit duplo više malo rabljenih Ruskih helikoptera koji su iako modeniji od ovih koje Srbija ima,ipak bliskiji i pilotima i održavanju . U ovakvim situacijama pametnije je gledati šta je bolje za državu ,a ne dal će se Amerika ili Rusija naljutiti.

DPolitika

pre 8 godina

Cena odrzavanja, cena leta, cena obuke posade ima li iko u ovoj drzavi digitron ako vec u glavi nezna da sabira par cifara?

Od recimo 10 helikoptera uvek se moze racunati na maks 5-8 jer ce odredjen broj stalno biti van upotrebe zbog odrzavanja a ako je odrzavanje skupo sto je posebno slucaj sa vecim helikopterima tipa Puma i mi-17 i slicnim tada necemo imati ni para za odrzavanje bez obzira na broj helikoptera.

Dalje zasto se kupuju samo veliki helikopteri ako se nece uvek transportovati veliki teret i veci broj ljudi...

Gde je studija koja pokazuje koliko puta su helikopteri koji mogu da nose 4 i vise tone i preko 15 osoba bili/ti angazovani za prevoz 100-1000kg i 5-8 ljudi?

Nema studije ali zato su svi "eksperti" za nabavku posebno oni koji preporucuju ili se slazu da u okviru iste klase helikoptera imamo dva tipa i to od 4 nova u istoj kategoriji 2 razlicita tipa su na cemu?

Budale ili ludaci odlucuju o nabavci pitanje je sada...

Trebaju nam HITNO helikopteri i to u vecem broju, idelno minimalno je potreban miks 4 mi-171 i 12 ka-226 za vojsku a time bi dobili uvek optimalan broj operativno sposobnih i povoljnu cenu odrzavanja, leta, obuke u odnosu na angazovanje i potrebe.

Za potrebe spasavanja i gasenja pozara(nema ni pozara u Srbiji sve to ja fantaziram) ne postoji bolji helikopter od Ka-32.

Koaksijalni helikopteri ce leteti i onda kada oni sa klasicnim rotorima ne mogu a posebno pri vecim temperaturama i pojacanom vetru dakle u losim uslovima.

ruska guberija tome diplome

pre 8 godina

mi smo okruzeni NATO zemljama i pre ili kasnije treba da im se pridruzimo., Milosevc je kriv za bombardovanje 1999,. a na to su ga huskali upravo Rusi, kakao bi narod zamrzeo Zapad.

najskuplje je biti ruska kolonija, a vec nam uzimaju miljairadu evra godisnje samo od prodaje nafte i gasa iz nasih izviora (to u nacionalni resursi, a oni koji ih prodaju za se sta su - veleizdajnici )

Aquarius

pre 8 godina

Srbija nikad pre drugog svetskog rata nije bila nesvrstana, nego je bila na istoj strani sa svojim zemljama saveznicama - Grckom, Francuskom, Britanijom i Amerikom. Da nije bilo Titovih komunista, Srbija/Jugoslavija bi bila jedan od osnivaca NATO-a. Tek 70-ih i 80-ih godina proslog veka Srbi su se zaljubili u bracu Ruse.

Lazanjski

pre 8 godina

Srbija bi pokazala da je nesvrstana kada bi ušla u saradnju na projektu razvoja novog helikoptera sa npr. Indijom, Južnom Afrikom ili Indonezijom.

Ekonomista

pre 8 godina

Kupovina helikoptera dva različita proizvođača duplira troškove održavanja.
To je prirodni zakon koji bi trebalo da zna svako ko je bar malo tehnički pismen.

Dusan

pre 8 godina

"Ipak, vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže za “Sputnjik“ da kupovina helikoptera sa istoka i sa zapada nosi političku crtu i da na taj način Srbija pokazuje da je i dalje nesvrstana."

Bravo za Lazanskog i Srbiju, tako treba - "domaca pameti". Sad ce da se Airbus i Rusi da se takmice ko ce da nam jeftinije ponudi helikoptere ;)

student medicine

pre 8 godina

Srbija nije nezavisna i suverena država, čak i na svoju štetu radi kada je u pitanju vojska, sve po diktatu USA i EU. Zašto to Lazanski otvoreno ne kaže?

Ekonomista

pre 8 godina

Kupovina helikoptera dva različita proizvođača duplira troškove održavanja.
To je prirodni zakon koji bi trebalo da zna svako ko je bar malo tehnički pismen.

Lazanjski

pre 8 godina

Srbija bi pokazala da je nesvrstana kada bi ušla u saradnju na projektu razvoja novog helikoptera sa npr. Indijom, Južnom Afrikom ili Indonezijom.

ruska guberija tome diplome

pre 8 godina

mi smo okruzeni NATO zemljama i pre ili kasnije treba da im se pridruzimo., Milosevc je kriv za bombardovanje 1999,. a na to su ga huskali upravo Rusi, kakao bi narod zamrzeo Zapad.

najskuplje je biti ruska kolonija, a vec nam uzimaju miljairadu evra godisnje samo od prodaje nafte i gasa iz nasih izviora (to u nacionalni resursi, a oni koji ih prodaju za se sta su - veleizdajnici )

student medicine

pre 8 godina

Srbija nije nezavisna i suverena država, čak i na svoju štetu radi kada je u pitanju vojska, sve po diktatu USA i EU. Zašto to Lazanski otvoreno ne kaže?

Pantagruel

pre 8 godina

Најлогичнији избор при куповини транспортних хеликоптера су руски модели Ми-17 и његове новије варијанте, зато што за њих имамо обучене пилоте, механичаре и ваздухопловно-технички ремонтни завод "Мома Станојловић" Све више од тога је политика и додворавање Западу. Хрватска је чланица и Европске уније и НАТО, па јој то не смета да у саставу своје војске има чак 24 транспортна хеликоптера руске и украјинске производње, што Ми-8, што Ми-17. Њима превози трупе УН, ЕУ и НАТО у мировним мисијама (укључујући и ЕУЛЕКС на Косову, од чега узима фине паре). Американци су својевремено финансирали опремање нове авганистанске војске и полиције, за борбу против Талибана. Нису им продавали своје хеликоптере, него куповали руске, зато што су за мање пара могли да обаве исте послове у тешким условима, а и овима је било лакше да за рад на њима обуче пилоте и механичаре, од раније навикнуте на руску технологију.

srbomrzac, izdajnik, plaćenik, antirus...

pre 8 godina

"...kupovina helikoptera sa istoka i sa zapada nosi političku crtu i da na taj način Srbija pokazuje da je i dalje nesvrstana..."

Nije tačno!
Lazanski opet pokazuje da je njegova "analiza" u stvari samo podilaženje trenutnoj vlasti i pokušaj da se prikrije stvarnost...
A ta stvarnost, vrlo jasno pokazuje, svakome ko ima više od 2 grama mozga, da Srbiju vode nesposobni diletanti, koji nisu u stanju da shvate kako se sabira 2 i 2, pa im je rezultat stalno = 0 (nula).
I to tako ide već 3 godine, a možda i malo duže...

Aquarius

pre 8 godina

Srbija nikad pre drugog svetskog rata nije bila nesvrstana, nego je bila na istoj strani sa svojim zemljama saveznicama - Grckom, Francuskom, Britanijom i Amerikom. Da nije bilo Titovih komunista, Srbija/Jugoslavija bi bila jedan od osnivaca NATO-a. Tek 70-ih i 80-ih godina proslog veka Srbi su se zaljubili u bracu Ruse.

Dare Devil

pre 8 godina

Koliko god mi bio antipatican Lazanski ovde je u pravu. Em sto potvdjujemo status neutralnosti, em sto ce se nabavkom helikoptera sa zapada otvoriti mogucnost remontovanja ovih gazela koje sada posedujemo. Bar 30 helikoptera tipa gazela SA-341/342 se moze osposobiti nakon generalnog remonta u fabrikama eurocoptera.

Ono sto je jako vazno to je da se ne sme dozvoliti MUP-u da umesaju svoje prste ovde i da preuzmu SuperPume ili Kuguare u svoju eskadrilu. Vec su poceli da lobiraju i vuku na svoju stranu. Ako uspeju u tome onda lepo ugasite avijaciju u Vojsci pa nek MUP obavlja sve zadatke, i onako su placeni po evropskim standardima a oni koji su duplo manje placeni ginu spasavajuci zivote beba, zavejanih, poplavljenih itd.

Dragan

pre 8 godina

Slabo je informisan za analiticara. Pume su neka vrsta donacije i to kao medjuresenje kada su Rusi odcepili prvu cenu za Mi17. Verovatno ce zavrsiti u MUP-u ako ikada dodju.

Pantagruel

pre 8 godina

Мене занима зашто ми у ситуацију када нас са једне стране запад притиска да не купујемо од Руса, а Руси зацепљују са ценом, не питамо Кинезе шта би они имали да нам понуде и по којој цени?

Aca S

pre 8 godina

Studija Vojske Srbije je odavno pokazala da je neophodno minimum 15 srednjih transportnih helikoptera, optimalno i nesto vise, da bi normalno funkcionisala u ratu i miru (da ne bi morali Belorusi i ostali da nam salju helice u Obrenovac i sl.).
Nebitno je da li je MI-17 ili zapadnjak koji ispunjava uslove, svi oni odgovaraju (vrlo su priblizni), samo sto je preobuka skupa kao i obuka tehnickog osoblja, za MI-8 dobar deo smo sami osposobljeni, npr. Moma Stanojlovic proizvodi lopatice rotora za njega itd. I noviji MI-17 traze doobuku i nove delove ali je bliskost veca. Izvanredan helikopter. Sami Amerikanci su iz svog budzeta kupili desetine ovih letelica za svoje saveznike npr. u Avganistanu.
I tu nema mesta pro-Ruskoj ili pro-Zapadnoj retorici.
Ako hocete nesto zapadno, dogovorite modernizaciju G4 i nabavku lakog transportnog aviona (par komada, ne samo jednog), tu su Rusi tanji jer im je Antonov ostao u Ukrajini a razvoj sopstvenog naslednika An32 kasni, a nasi An26 dolaze i sami do kraja...
Opet, kupite sta god hocete, bilo istocno, bilo zapadno, samo da ga ima kada ga treba, gde god da ga treba i u dovoljnom broju sa adekvatno obucenim pilotima, dovoljno rezervnih delova i sl. a to kosta. Ali mnogo vise kostaju izgubljeni zivoti i materijalna steta ako to ne uradite...

mix

pre 8 godina

Zapadnjaci su doktori za automobile i svi ih vozimo zar ne. A rusi su doktori za vojne letelice i rakete. Zato nema dodvoravanja na našu štetu i tačka.Kakva politička crta?

xc

pre 8 godina

Srbija bi pokazala da je nesvrstana kada bi ušla u saradnju na projektu razvoja novog helikoptera sa npr. Indijom, Južnom Afrikom ili Indonezijom.
(Lazanjski, 10. avgust 2015 18:49)

A možda bolje da probamo da u proizvodnji vazduplohova sarađujemo sa bezgaćijom, praznoglavijom i gologuzijom jer sa ovim zemljama imamo tradicionalno dobrosusedske odnose. Šta kažeš?

levac

pre 8 godina

Pa imali do sada tu istocnu propalu tehnologiju pa i nije se nesto pokazala.Samo glup ne menja nesto sto ne valja.Kakva ruska tehnologija pa oni jos ni teaktor ne umeju da naprave a da lici na nesto normalno.

dzoni

pre 8 godina

I Yugoslavija je neutrala bila pa je iskljucivo kupovala ruske helikoptere i avione jer dobijes mnogo vise za manje para a i mnogo su jeftiniji za odrzavanje..pitajte grke koliko ih kosta odrzavanje americkih aviona i helikotera ..vecina F16 aviona koje imaju im stoji neispravno i rdja jer odrzavanje je astronomsko ..najradije bi ih sve bacili u more

Sa fug mase na helikoptere zzzzzzz

pre 8 godina

@ (Sergije, 10. avgust 2015 19:30)

Imali smo Gazele istina i RUske transportne istina ALI te gazele su se sklapale u ex YU i nisu isti tip kao Ruski. To je ogromna razlika.

Ovi ******* na vlasti sada ne samo da uzimaju razlicite proizvodjace medju kojima je jedan za koji nemamo obucenu ni posadu a ni tehnicare nego uzimaju i verzije ruskog sa razlicitim motorima! Neko namerno da zeli nekoga da zezne po pitanju nabavke helikoptera ne bi mogao da smisli bolji nacin od ovoga koji nama vrsni strucnjaci predlazu. Verovatno je Gasic tako mesao fug mase i dosao do dobrih rezultata pa misli da to i u ovom slucaju pali.

DPolitika

pre 8 godina

Cena odrzavanja, cena leta, cena obuke posade ima li iko u ovoj drzavi digitron ako vec u glavi nezna da sabira par cifara?

Od recimo 10 helikoptera uvek se moze racunati na maks 5-8 jer ce odredjen broj stalno biti van upotrebe zbog odrzavanja a ako je odrzavanje skupo sto je posebno slucaj sa vecim helikopterima tipa Puma i mi-17 i slicnim tada necemo imati ni para za odrzavanje bez obzira na broj helikoptera.

Dalje zasto se kupuju samo veliki helikopteri ako se nece uvek transportovati veliki teret i veci broj ljudi...

Gde je studija koja pokazuje koliko puta su helikopteri koji mogu da nose 4 i vise tone i preko 15 osoba bili/ti angazovani za prevoz 100-1000kg i 5-8 ljudi?

Nema studije ali zato su svi "eksperti" za nabavku posebno oni koji preporucuju ili se slazu da u okviru iste klase helikoptera imamo dva tipa i to od 4 nova u istoj kategoriji 2 razlicita tipa su na cemu?

Budale ili ludaci odlucuju o nabavci pitanje je sada...

Trebaju nam HITNO helikopteri i to u vecem broju, idelno minimalno je potreban miks 4 mi-171 i 12 ka-226 za vojsku a time bi dobili uvek optimalan broj operativno sposobnih i povoljnu cenu odrzavanja, leta, obuke u odnosu na angazovanje i potrebe.

Za potrebe spasavanja i gasenja pozara(nema ni pozara u Srbiji sve to ja fantaziram) ne postoji bolji helikopter od Ka-32.

Koaksijalni helikopteri ce leteti i onda kada oni sa klasicnim rotorima ne mogu a posebno pri vecim temperaturama i pojacanom vetru dakle u losim uslovima.

Адмирал флоте

pre 8 godina

Pa imali do sada tu istocnu propalu tehnologiju pa i nije se nesto pokazala.Samo glup ne menja nesto sto ne valja.Kakva ruska tehnologija pa oni jos ni teaktor ne umeju da naprave a da lici na nesto normalno.

Ми-17 (и његова ранија верзија Ми-8) су, за Вашу информацију, не без разлога најраспростањенији и најпродаванији хеликоптери на свету који се користе у преко 100 земаља укључујући и Америку. А што се трактора тиче, не брините, и ту су Руси без премца.

Dusan

pre 8 godina

"Ipak, vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže za “Sputnjik“ da kupovina helikoptera sa istoka i sa zapada nosi političku crtu i da na taj način Srbija pokazuje da je i dalje nesvrstana."

Bravo za Lazanskog i Srbiju, tako treba - "domaca pameti". Sad ce da se Airbus i Rusi da se takmice ko ce da nam jeftinije ponudi helikoptere ;)

sta ce jadan priroda je kriva

pre 8 godina

“To je prava noćna mora kada u jednoj eskadrili imate različite tipove helikoptera." Hahahaha kakva izjava, za anale. E moj vojni analiticaru sramoto, pa posle ovog ni u zemlju da propadnes nije dovoljno

Dusan

pre 8 godina

"I Yugoslavija je neutrala bila pa je iskljucivo kupovala ruske helikoptere i avione jer dobijes mnogo vise za manje para a i mnogo su jeftiniji za odrzavanje."

Ima jedna crnogorska izreka: "Od jeftina mesa, corba po dolini.."
Cini mi se da to i vazi u sferi borbene avijacije :)

Mladen

pre 8 godina

Obavezno Erbasove , ne ruske krntije ! Pre neki dan ruski pao i to na prvim vojnim igrama a zvali su jos SAD na vojne igre, i padne ruski helikopter !

Millennium

pre 8 godina

Da, baš je lepo što nosi političku crtu, al neće posle ti političari morati da idu na prekvalifikaciju i dodatnu obuku, i da održavaju letelice. Naša vojska je na tehnologiji istočnog tipa. Sa nabavkom ovde dve Pume, posada i tehničari moraju da prođu doobuku jer je sve različito. Ne znam kako je kod helikoptera, ali pretpostavljam da je slično kao i kod aviona, a avioni Istoka i Zapada se razlikuju kao nebo i zemlja. Počevši od najjednostavnijih stvari kao što su HUD i sistem za navigaciju, do mnogo kompleksnijih kao što su elektronika i mehanika. Da se razumemo, Puma je super helikopterčić. Za našu vojsku više nego dovoljan, ali pitanje je da li se isplati iz gore navedenog. Ili se u potpunosti pravi zaokret i prelazi na tehnologiju Zapada, ili se nastavlja kao do sada. Određene zemlje u svojim oružanim snagama imaju kombinaciju i jednog i drugog, ali to su veće i bogatije vojske od naše, i to praktikuju duže vreme. Naši će se prilagoditi na nove letelice, nije sporno, ali se kasnije javlja problem rezervnih delova i održavanja. Dva helikoptera neće osiromašiti zemlju. Ali i drugim oruđima ističu resursi. Avioni ne znam kako lete, nešto će tu morati da se uradi pod hitno, i neće biti dovoljna samo modernizacija G-4. Trebaju novi avioni, i radari, raketni sistemi, a za par godina tenkovi, transportna sredstva, artiljerijsko oruđe itd. Resursi od SFRJ neće trajati večno. A onda će morati da se odluči, ili Istok ili Zapad.

lujo

pre 8 godina

Umjesto novih od dva totalno različita proizvođača pametnije bi bilo kupit duplo više malo rabljenih Ruskih helikoptera koji su iako modeniji od ovih koje Srbija ima,ipak bliskiji i pilotima i održavanju . U ovakvim situacijama pametnije je gledati šta je bolje za državu ,a ne dal će se Amerika ili Rusija naljutiti.

Адмирал флоте

pre 8 godina

Evo najboljeg rešenja;kupite od Izraela i nema ko da se ljuti!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Rock, 10. avgust 2015 22:05)

Šta da kupe od Izraela, kada Izrael ne proizvodi helikoptere?

Paja

pre 8 godina

Bilo bi daleko bolje da se (prvo) kupilo par helikoptera za hitne medicinske/spasilačke intervencije čije god da su proizvodnje.
Vojsci svaka čast al spašen život ima veću cenu..

Milutin

pre 8 godina

Ovo je glupo. Politika ne treba da se meša u ekonomiju. Ekonomija treba da se bazira na principu ponude i potražnje. Odnosno, letelice treba kupiti od onoga ko ponudi najbolji odnos cene i kvaliteta. Zapad i istok to dobro znaju i time se rukovode svi. Mnoge NATO zemlje imaju letelice pravljene u zemljama BRICS-a i mnoge zemlje protivnici NATO imaju Američke i EU letelice (npr Iran za vreme rata Iraq/Iran je koristio uglavnom Američke tenkove Paton, helikoptere Kobra i FR avione Miraž a Irak koji je tada direkpno podržavan sa zapada je koristio Ruske tenkove T-55/T-75 i avione Mig). Da ne spominjem našu ulogu u toj klanici.
Drugi očiti primer su Palestinci i Hezbulah, koji kupuju uglavnom oružije od Jevreja. Ili Muslimani iz Bosne koji su za vreme bratoubilačkog rata kupovali oružije od nas.
Onaj ko veruje da Bela kuća/Kremlj neće hteti da sa sarađuju sa nama ako kupimo letelice od onog drugog. Taj se grdno vara.

nah

pre 8 godina

Zapadnjaci su doktori za automobile i svi ih vozimo zar ne. A rusi su doktori za vojne letelice i rakete. Zato nema dodvoravanja na našu štetu i tačka.Kakva politička crta?
(mix, 10. avgust 2015 19:00)
Hm, doktori za letelice. Hm. U svetu, od 8,500 vojnih helihoptera, 6,400 ih je u americkoj vojsci. Medjutim, u ovom slucaju slazem da je za Srbiju ruski helihopter bolje resenje ali ne zbog boljeg kvaliteta nego zbog jeftinijeg servisiranja, letenja i obuke.

Max

pre 8 godina

gazela koja se kod nas koristi vec 40 godina je francuski helikopter licencno pravljen u jugoslaviji. krajem 80th nas VTI je radio uz pomoc francuza na transportnom helikopteru VHT90 koji je trebao da bude oanovni transportni helikopter JNA a po izgledu i verovatno svemu ostalom bio kopija Pume.

Jos u to vreme 80tih je odluceno da se nabavljaju novi Mi 17 koji bi vremenom zamenili Mi 8 vec da se predje na zapadne helikoptere koji bi se kod nas proizvodili

život

pre 8 godina

Mi treba da gledamo kakve uslove ,cenu I kvalitet dobijamo. To vazi oko svega,a ne samo helikoptera,bitno je da se kupuje nova oprema da je bar 4 generacije da nude transfer tehnologije I da se be nabavlja simbolican broj necega,bivsa juga je sa Gazelom boforsima napravila pomak sa sovjecke tehnike na zapadnu,pa onda nabavka durandal bombe iz FR,pa Britanske kasetne bombe,pa Americki maverik,mislim da treba poceti napokon sa opremanjem nase vojske kojoj sve fali I koja je totalno havarisana. Sto se tice Puma I mi171 mislim da je dobro,ali da je malo I moramo da vidimo da li Dr bas trazi da uzmemo helikoptere da bi pristali na modernizaciju G4 I gazele to niko ne zna.

MM

pre 8 godina

"I Yugoslavija je neutrala bila pa je iskljucivo kupovala ruske helikoptere i avione jer dobijes mnogo vise za manje para a i mnogo su jeftiniji za odrzavanje." 

Ovo baš i nije tačno. Kod kupovine oružija se pored cene samog proizvoda mora uzimati u obzir, cena servisa i logistike oko svega toga. Naravno treba se rukovoditi ekonomskim pokazateljima ponude i potražnje ali se moraju sagledati svi aspekti.
Stara YU se trudila da smanji troškove servisiranja helikoptera tako što je sklopila sporazum sa Francuzima da se Gazela delimično proizvodi kod nas. Trebalo je isti ugovor da se odradi i za transportni i višenamenski helikoptere ali se YU raspala. Naravoučenije, ako kupujete Mi helikoptere pored osnovne cene istog treba obratiti pažnju koliko će koštati servisiranje i dostupnost delova i opreme. Šta će nam jeftin helikopter, ako se sutra pokvari i prizemlji na mesec i više dana dok deo i serviser nestigne iz Sibira (ako ikad stigne). O tim stvarima treba razmišljati mnogo dublje. Politika nema veze sa tim. Ni Moskva, ni Washington neće, niti su ikad ikom, prigovorili što je kupljeno oružije od konkurencije. Nije to tezga na pijaci.

ruska guberija tome diplome

pre 8 godina

mi smo okruzeni NATO zemljama i pre ili kasnije treba da im se pridruzimo., Milosevc je kriv za bombardovanje 1999,. a na to su ga huskali upravo Rusi, kakao bi narod zamrzeo Zapad.

najskuplje je biti ruska kolonija, a vec nam uzimaju miljairadu evra godisnje samo od prodaje nafte i gasa iz nasih izviora (to u nacionalni resursi, a oni koji ih prodaju za se sta su - veleizdajnici )

Dusan

pre 8 godina

"Ipak, vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže za “Sputnjik“ da kupovina helikoptera sa istoka i sa zapada nosi političku crtu i da na taj način Srbija pokazuje da je i dalje nesvrstana."

Bravo za Lazanskog i Srbiju, tako treba - "domaca pameti". Sad ce da se Airbus i Rusi da se takmice ko ce da nam jeftinije ponudi helikoptere ;)

levac

pre 8 godina

Pa imali do sada tu istocnu propalu tehnologiju pa i nije se nesto pokazala.Samo glup ne menja nesto sto ne valja.Kakva ruska tehnologija pa oni jos ni teaktor ne umeju da naprave a da lici na nesto normalno.

mix

pre 8 godina

Zapadnjaci su doktori za automobile i svi ih vozimo zar ne. A rusi su doktori za vojne letelice i rakete. Zato nema dodvoravanja na našu štetu i tačka.Kakva politička crta?

Mladen

pre 8 godina

Obavezno Erbasove , ne ruske krntije ! Pre neki dan ruski pao i to na prvim vojnim igrama a zvali su jos SAD na vojne igre, i padne ruski helikopter !

dzoni

pre 8 godina

I Yugoslavija je neutrala bila pa je iskljucivo kupovala ruske helikoptere i avione jer dobijes mnogo vise za manje para a i mnogo su jeftiniji za odrzavanje..pitajte grke koliko ih kosta odrzavanje americkih aviona i helikotera ..vecina F16 aviona koje imaju im stoji neispravno i rdja jer odrzavanje je astronomsko ..najradije bi ih sve bacili u more

Aquarius

pre 8 godina

Srbija nikad pre drugog svetskog rata nije bila nesvrstana, nego je bila na istoj strani sa svojim zemljama saveznicama - Grckom, Francuskom, Britanijom i Amerikom. Da nije bilo Titovih komunista, Srbija/Jugoslavija bi bila jedan od osnivaca NATO-a. Tek 70-ih i 80-ih godina proslog veka Srbi su se zaljubili u bracu Ruse.

student medicine

pre 8 godina

Srbija nije nezavisna i suverena država, čak i na svoju štetu radi kada je u pitanju vojska, sve po diktatu USA i EU. Zašto to Lazanski otvoreno ne kaže?

lujo

pre 8 godina

Umjesto novih od dva totalno različita proizvođača pametnije bi bilo kupit duplo više malo rabljenih Ruskih helikoptera koji su iako modeniji od ovih koje Srbija ima,ipak bliskiji i pilotima i održavanju . U ovakvim situacijama pametnije je gledati šta je bolje za državu ,a ne dal će se Amerika ili Rusija naljutiti.

sta ce jadan priroda je kriva

pre 8 godina

“To je prava noćna mora kada u jednoj eskadrili imate različite tipove helikoptera." Hahahaha kakva izjava, za anale. E moj vojni analiticaru sramoto, pa posle ovog ni u zemlju da propadnes nije dovoljno

Lazanjski

pre 8 godina

Srbija bi pokazala da je nesvrstana kada bi ušla u saradnju na projektu razvoja novog helikoptera sa npr. Indijom, Južnom Afrikom ili Indonezijom.

Адмирал флоте

pre 8 godina

Pa imali do sada tu istocnu propalu tehnologiju pa i nije se nesto pokazala.Samo glup ne menja nesto sto ne valja.Kakva ruska tehnologija pa oni jos ni teaktor ne umeju da naprave a da lici na nesto normalno.

Ми-17 (и његова ранија верзија Ми-8) су, за Вашу информацију, не без разлога најраспростањенији и најпродаванији хеликоптери на свету који се користе у преко 100 земаља укључујући и Америку. А што се трактора тиче, не брините, и ту су Руси без премца.

Dare Devil

pre 8 godina

Koliko god mi bio antipatican Lazanski ovde je u pravu. Em sto potvdjujemo status neutralnosti, em sto ce se nabavkom helikoptera sa zapada otvoriti mogucnost remontovanja ovih gazela koje sada posedujemo. Bar 30 helikoptera tipa gazela SA-341/342 se moze osposobiti nakon generalnog remonta u fabrikama eurocoptera.

Ono sto je jako vazno to je da se ne sme dozvoliti MUP-u da umesaju svoje prste ovde i da preuzmu SuperPume ili Kuguare u svoju eskadrilu. Vec su poceli da lobiraju i vuku na svoju stranu. Ako uspeju u tome onda lepo ugasite avijaciju u Vojsci pa nek MUP obavlja sve zadatke, i onako su placeni po evropskim standardima a oni koji su duplo manje placeni ginu spasavajuci zivote beba, zavejanih, poplavljenih itd.

Pantagruel

pre 8 godina

Најлогичнији избор при куповини транспортних хеликоптера су руски модели Ми-17 и његове новије варијанте, зато што за њих имамо обучене пилоте, механичаре и ваздухопловно-технички ремонтни завод "Мома Станојловић" Све више од тога је политика и додворавање Западу. Хрватска је чланица и Европске уније и НАТО, па јој то не смета да у саставу своје војске има чак 24 транспортна хеликоптера руске и украјинске производње, што Ми-8, што Ми-17. Њима превози трупе УН, ЕУ и НАТО у мировним мисијама (укључујући и ЕУЛЕКС на Косову, од чега узима фине паре). Американци су својевремено финансирали опремање нове авганистанске војске и полиције, за борбу против Талибана. Нису им продавали своје хеликоптере, него куповали руске, зато што су за мање пара могли да обаве исте послове у тешким условима, а и овима је било лакше да за рад на њима обуче пилоте и механичаре, од раније навикнуте на руску технологију.

Ekonomista

pre 8 godina

Kupovina helikoptera dva različita proizvođača duplira troškove održavanja.
To je prirodni zakon koji bi trebalo da zna svako ko je bar malo tehnički pismen.

Pantagruel

pre 8 godina

Мене занима зашто ми у ситуацију када нас са једне стране запад притиска да не купујемо од Руса, а Руси зацепљују са ценом, не питамо Кинезе шта би они имали да нам понуде и по којој цени?

DPolitika

pre 8 godina

Cena odrzavanja, cena leta, cena obuke posade ima li iko u ovoj drzavi digitron ako vec u glavi nezna da sabira par cifara?

Od recimo 10 helikoptera uvek se moze racunati na maks 5-8 jer ce odredjen broj stalno biti van upotrebe zbog odrzavanja a ako je odrzavanje skupo sto je posebno slucaj sa vecim helikopterima tipa Puma i mi-17 i slicnim tada necemo imati ni para za odrzavanje bez obzira na broj helikoptera.

Dalje zasto se kupuju samo veliki helikopteri ako se nece uvek transportovati veliki teret i veci broj ljudi...

Gde je studija koja pokazuje koliko puta su helikopteri koji mogu da nose 4 i vise tone i preko 15 osoba bili/ti angazovani za prevoz 100-1000kg i 5-8 ljudi?

Nema studije ali zato su svi "eksperti" za nabavku posebno oni koji preporucuju ili se slazu da u okviru iste klase helikoptera imamo dva tipa i to od 4 nova u istoj kategoriji 2 razlicita tipa su na cemu?

Budale ili ludaci odlucuju o nabavci pitanje je sada...

Trebaju nam HITNO helikopteri i to u vecem broju, idelno minimalno je potreban miks 4 mi-171 i 12 ka-226 za vojsku a time bi dobili uvek optimalan broj operativno sposobnih i povoljnu cenu odrzavanja, leta, obuke u odnosu na angazovanje i potrebe.

Za potrebe spasavanja i gasenja pozara(nema ni pozara u Srbiji sve to ja fantaziram) ne postoji bolji helikopter od Ka-32.

Koaksijalni helikopteri ce leteti i onda kada oni sa klasicnim rotorima ne mogu a posebno pri vecim temperaturama i pojacanom vetru dakle u losim uslovima.

xc

pre 8 godina

Srbija bi pokazala da je nesvrstana kada bi ušla u saradnju na projektu razvoja novog helikoptera sa npr. Indijom, Južnom Afrikom ili Indonezijom.
(Lazanjski, 10. avgust 2015 18:49)

A možda bolje da probamo da u proizvodnji vazduplohova sarađujemo sa bezgaćijom, praznoglavijom i gologuzijom jer sa ovim zemljama imamo tradicionalno dobrosusedske odnose. Šta kažeš?

nah

pre 8 godina

Zapadnjaci su doktori za automobile i svi ih vozimo zar ne. A rusi su doktori za vojne letelice i rakete. Zato nema dodvoravanja na našu štetu i tačka.Kakva politička crta?
(mix, 10. avgust 2015 19:00)
Hm, doktori za letelice. Hm. U svetu, od 8,500 vojnih helihoptera, 6,400 ih je u americkoj vojsci. Medjutim, u ovom slucaju slazem da je za Srbiju ruski helihopter bolje resenje ali ne zbog boljeg kvaliteta nego zbog jeftinijeg servisiranja, letenja i obuke.

Dragan

pre 8 godina

Slabo je informisan za analiticara. Pume su neka vrsta donacije i to kao medjuresenje kada su Rusi odcepili prvu cenu za Mi17. Verovatno ce zavrsiti u MUP-u ako ikada dodju.

srbomrzac, izdajnik, plaćenik, antirus...

pre 8 godina

"...kupovina helikoptera sa istoka i sa zapada nosi političku crtu i da na taj način Srbija pokazuje da je i dalje nesvrstana..."

Nije tačno!
Lazanski opet pokazuje da je njegova "analiza" u stvari samo podilaženje trenutnoj vlasti i pokušaj da se prikrije stvarnost...
A ta stvarnost, vrlo jasno pokazuje, svakome ko ima više od 2 grama mozga, da Srbiju vode nesposobni diletanti, koji nisu u stanju da shvate kako se sabira 2 i 2, pa im je rezultat stalno = 0 (nula).
I to tako ide već 3 godine, a možda i malo duže...

Dusan

pre 8 godina

"I Yugoslavija je neutrala bila pa je iskljucivo kupovala ruske helikoptere i avione jer dobijes mnogo vise za manje para a i mnogo su jeftiniji za odrzavanje."

Ima jedna crnogorska izreka: "Od jeftina mesa, corba po dolini.."
Cini mi se da to i vazi u sferi borbene avijacije :)

Millennium

pre 8 godina

Da, baš je lepo što nosi političku crtu, al neće posle ti političari morati da idu na prekvalifikaciju i dodatnu obuku, i da održavaju letelice. Naša vojska je na tehnologiji istočnog tipa. Sa nabavkom ovde dve Pume, posada i tehničari moraju da prođu doobuku jer je sve različito. Ne znam kako je kod helikoptera, ali pretpostavljam da je slično kao i kod aviona, a avioni Istoka i Zapada se razlikuju kao nebo i zemlja. Počevši od najjednostavnijih stvari kao što su HUD i sistem za navigaciju, do mnogo kompleksnijih kao što su elektronika i mehanika. Da se razumemo, Puma je super helikopterčić. Za našu vojsku više nego dovoljan, ali pitanje je da li se isplati iz gore navedenog. Ili se u potpunosti pravi zaokret i prelazi na tehnologiju Zapada, ili se nastavlja kao do sada. Određene zemlje u svojim oružanim snagama imaju kombinaciju i jednog i drugog, ali to su veće i bogatije vojske od naše, i to praktikuju duže vreme. Naši će se prilagoditi na nove letelice, nije sporno, ali se kasnije javlja problem rezervnih delova i održavanja. Dva helikoptera neće osiromašiti zemlju. Ali i drugim oruđima ističu resursi. Avioni ne znam kako lete, nešto će tu morati da se uradi pod hitno, i neće biti dovoljna samo modernizacija G-4. Trebaju novi avioni, i radari, raketni sistemi, a za par godina tenkovi, transportna sredstva, artiljerijsko oruđe itd. Resursi od SFRJ neće trajati večno. A onda će morati da se odluči, ili Istok ili Zapad.

Max

pre 8 godina

gazela koja se kod nas koristi vec 40 godina je francuski helikopter licencno pravljen u jugoslaviji. krajem 80th nas VTI je radio uz pomoc francuza na transportnom helikopteru VHT90 koji je trebao da bude oanovni transportni helikopter JNA a po izgledu i verovatno svemu ostalom bio kopija Pume.

Jos u to vreme 80tih je odluceno da se nabavljaju novi Mi 17 koji bi vremenom zamenili Mi 8 vec da se predje na zapadne helikoptere koji bi se kod nas proizvodili

život

pre 8 godina

Mi treba da gledamo kakve uslove ,cenu I kvalitet dobijamo. To vazi oko svega,a ne samo helikoptera,bitno je da se kupuje nova oprema da je bar 4 generacije da nude transfer tehnologije I da se be nabavlja simbolican broj necega,bivsa juga je sa Gazelom boforsima napravila pomak sa sovjecke tehnike na zapadnu,pa onda nabavka durandal bombe iz FR,pa Britanske kasetne bombe,pa Americki maverik,mislim da treba poceti napokon sa opremanjem nase vojske kojoj sve fali I koja je totalno havarisana. Sto se tice Puma I mi171 mislim da je dobro,ali da je malo I moramo da vidimo da li Dr bas trazi da uzmemo helikoptere da bi pristali na modernizaciju G4 I gazele to niko ne zna.

Milutin

pre 8 godina

Ovo je glupo. Politika ne treba da se meša u ekonomiju. Ekonomija treba da se bazira na principu ponude i potražnje. Odnosno, letelice treba kupiti od onoga ko ponudi najbolji odnos cene i kvaliteta. Zapad i istok to dobro znaju i time se rukovode svi. Mnoge NATO zemlje imaju letelice pravljene u zemljama BRICS-a i mnoge zemlje protivnici NATO imaju Američke i EU letelice (npr Iran za vreme rata Iraq/Iran je koristio uglavnom Američke tenkove Paton, helikoptere Kobra i FR avione Miraž a Irak koji je tada direkpno podržavan sa zapada je koristio Ruske tenkove T-55/T-75 i avione Mig). Da ne spominjem našu ulogu u toj klanici.
Drugi očiti primer su Palestinci i Hezbulah, koji kupuju uglavnom oružije od Jevreja. Ili Muslimani iz Bosne koji su za vreme bratoubilačkog rata kupovali oružije od nas.
Onaj ko veruje da Bela kuća/Kremlj neće hteti da sa sarađuju sa nama ako kupimo letelice od onog drugog. Taj se grdno vara.

Aca S

pre 8 godina

Studija Vojske Srbije je odavno pokazala da je neophodno minimum 15 srednjih transportnih helikoptera, optimalno i nesto vise, da bi normalno funkcionisala u ratu i miru (da ne bi morali Belorusi i ostali da nam salju helice u Obrenovac i sl.).
Nebitno je da li je MI-17 ili zapadnjak koji ispunjava uslove, svi oni odgovaraju (vrlo su priblizni), samo sto je preobuka skupa kao i obuka tehnickog osoblja, za MI-8 dobar deo smo sami osposobljeni, npr. Moma Stanojlovic proizvodi lopatice rotora za njega itd. I noviji MI-17 traze doobuku i nove delove ali je bliskost veca. Izvanredan helikopter. Sami Amerikanci su iz svog budzeta kupili desetine ovih letelica za svoje saveznike npr. u Avganistanu.
I tu nema mesta pro-Ruskoj ili pro-Zapadnoj retorici.
Ako hocete nesto zapadno, dogovorite modernizaciju G4 i nabavku lakog transportnog aviona (par komada, ne samo jednog), tu su Rusi tanji jer im je Antonov ostao u Ukrajini a razvoj sopstvenog naslednika An32 kasni, a nasi An26 dolaze i sami do kraja...
Opet, kupite sta god hocete, bilo istocno, bilo zapadno, samo da ga ima kada ga treba, gde god da ga treba i u dovoljnom broju sa adekvatno obucenim pilotima, dovoljno rezervnih delova i sl. a to kosta. Ali mnogo vise kostaju izgubljeni zivoti i materijalna steta ako to ne uradite...

Адмирал флоте

pre 8 godina

Evo najboljeg rešenja;kupite od Izraela i nema ko da se ljuti!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Rock, 10. avgust 2015 22:05)

Šta da kupe od Izraela, kada Izrael ne proizvodi helikoptere?

Sa fug mase na helikoptere zzzzzzz

pre 8 godina

@ (Sergije, 10. avgust 2015 19:30)

Imali smo Gazele istina i RUske transportne istina ALI te gazele su se sklapale u ex YU i nisu isti tip kao Ruski. To je ogromna razlika.

Ovi ******* na vlasti sada ne samo da uzimaju razlicite proizvodjace medju kojima je jedan za koji nemamo obucenu ni posadu a ni tehnicare nego uzimaju i verzije ruskog sa razlicitim motorima! Neko namerno da zeli nekoga da zezne po pitanju nabavke helikoptera ne bi mogao da smisli bolji nacin od ovoga koji nama vrsni strucnjaci predlazu. Verovatno je Gasic tako mesao fug mase i dosao do dobrih rezultata pa misli da to i u ovom slucaju pali.

Paja

pre 8 godina

Bilo bi daleko bolje da se (prvo) kupilo par helikoptera za hitne medicinske/spasilačke intervencije čije god da su proizvodnje.
Vojsci svaka čast al spašen život ima veću cenu..

MM

pre 8 godina

"I Yugoslavija je neutrala bila pa je iskljucivo kupovala ruske helikoptere i avione jer dobijes mnogo vise za manje para a i mnogo su jeftiniji za odrzavanje." 

Ovo baš i nije tačno. Kod kupovine oružija se pored cene samog proizvoda mora uzimati u obzir, cena servisa i logistike oko svega toga. Naravno treba se rukovoditi ekonomskim pokazateljima ponude i potražnje ali se moraju sagledati svi aspekti.
Stara YU se trudila da smanji troškove servisiranja helikoptera tako što je sklopila sporazum sa Francuzima da se Gazela delimično proizvodi kod nas. Trebalo je isti ugovor da se odradi i za transportni i višenamenski helikoptere ali se YU raspala. Naravoučenije, ako kupujete Mi helikoptere pored osnovne cene istog treba obratiti pažnju koliko će koštati servisiranje i dostupnost delova i opreme. Šta će nam jeftin helikopter, ako se sutra pokvari i prizemlji na mesec i više dana dok deo i serviser nestigne iz Sibira (ako ikad stigne). O tim stvarima treba razmišljati mnogo dublje. Politika nema veze sa tim. Ni Moskva, ni Washington neće, niti su ikad ikom, prigovorili što je kupljeno oružije od konkurencije. Nije to tezga na pijaci.