Ko je Mohamed Mansur, novi vođa talibana?

Zamenik talibanskog lidera Mule Mohameda Omara, Ahtar Mohamed Mansur, izabran je za novog vrhovnog vođu talibana, ali se o njemu veoma malo zna.

Izvor: Tanjug

Petak, 31.07.2015.

00:25

Default images
Foto: Thinkstock

Mansur je izabran za novog vođu pošto je potvrđeno da je Mula Omar mrtav.

Veruje se da je Mansur blizak pakistanskim vlastima koje poslednjih meseci nastoje da poboljšaju odnose sa Avganistanom i koje su početkom meseca bile domaćini mirovnih pregovora avganistanske vlade i talibana, prenela je agencija AP.

Ti pregovori su, međutim, odloženi na neodređeno vreme pošto je objavljeno da je Mula Omar mrtav.

Bliske veze Mansura i Islamabada stavljaju ga u dobru poziciju da te pregovore oživi, ali samo ako bude uspeo da obuzda tvrdokorne članove koji žele da nastave sa 14 godina dugom pobunom i koji smatraju da su dobili vetar u leđa povlačenjem američkih i NATO snaga, navodi američka agencija.

Mansur je istaknuta figura među talibanima i poslednje tri godine bio je zamenik Mule Omara.

Ako je tačno da je Mula Omar mrtav više od dve godine, kao što to tvrdi avganistanska vlada, onda je Mansur praktično i predvodio grupu za to vreme.

Bio je ministar avijacije tokom vladavine talibana od 1996. do 2001. godine. Po svrgavanju talibanskog režima, bio je zadužen za politička i vojna pitanja u Vrhovnom savetu, sedmočlanom telu koje donosi važne odluke.

Isto telo ga je izabralo za naslednika Mule Omara i on je tek drugi lider talibana od sredine 90-ih godina.

Kao i njegov prethodnik, Mansur potiče iz provincije Kandahar, uporišta talibana. Detalji o njegovim godinama, porodici i kretanju su, međutim, malo poznati, kao što je bilo i sa Mulom Omarom. Pretpostavlja se da je Mansur u kasnim 40-tim godinama.

Sumnja se da će Mansur zadobiti lojalnost članova kao što je to uspeo Omar koji je proglašen "komandantom vernika" 1996. godine nakon što je obukao ogrtač koji je, kako se veruje, nosio prorok Muhamed.

Mnogi smatraju da bi sada moglo da dođe do rascepa među talibanima na one koji žele mir sa Kabulom i one koji žele da nastave pobunu.

Mansur je navodno pisao samoproglašenom kalifu Islamske države Abuu Bakru al Bagdadiju da se drži podalje od Avganistana.

Za Mansurovog zamenika izabran je Siradžudin Hakani - lider moćne pobunjeničke grupe povezane sa Al Kaidom, koja je izvela na desetine napada na američke i NATO snage u Avganistanu.

Američka vlada je ponudila nagradu od pet miliona dolara za informaciju koja bi dovela do njegovog hapšenja.

Avganistanske vlasti su u sredu saopštile da je Mula Omar, koji nije viđen u javnosti od kraja 2001. godine, umro pre više od dve godine u jednoj pakistanskoj bolnici.

Obaveštajna služba potvrdila je Omarovu smrt dva dana uoči zakazane druge runde zvaničnih mirovnih pregovora u Pakistanu između predstavnika avganistanske vlade i talibana.

Talibani, koji od 2001. godine nastoje da svrgnu vladu u Kabulu, ponovo su osvojili okrug Nau Zad u južnoj provinciji Helmand, koji su koalicione snage godinama teškom mukom obezbeđivale.

To predstavlja veliki udarac za avganistansku vladu, koja se sada protiv militanata bori sama, bez pomoći koalicionih snaga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: