Rumunija: Mito lekarima da preporuče određeni lek

Rumunske vlasti pretresle su šezdeset kuća i kancelarija u potrazi za dokazima da su farmaceutske kompanije podmićivale lekare da preporučiju određene lekove.

Izvor: B92

Utorak, 28.07.2015.

19:33

Default images
Foto: Thinkstock

Kako se navodi, kompanije su plaćenim letovanjima i na drugi način podmitile lekare da pacijentima prepisuju određene lekove za rak.

Antikorupijska agencija je saopštila da je pretresen 61 stan i kancelarija u Bukureštu i u mestima u Transilvaniji.

Tužiteljka te agencije Laura Kodruta Kovesi je rekla da je istraga usredsređena na jedan broj zdravstvenih instituta i na način na koji se određeni lekovi za rak kupuju i prepisuju.

Akcija je i dalje u toku, te je drugi tužilac rekao samo da su lekarima koji su pod istragom, od 2012. do ove godine, plaćana letovanja ili troškovi za učestvovanje na kongresima, ili su dobijali materijalna dobra, ukupne vrednosti od više stotina miliona leja - nekoliko desetina hiljada evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: