"O granici sa Kosovom po katastru, ne rezoluciji"

Granica između Crne Gore i Kosova će biti određena na osnovu katastarskih dokaza, a ne rezolucije, izjavio je crnogorski ministar Igor Lukšić.

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2015.

19:25

Default images

Ministar inostranih poslova i evropskih integracija je, povodom rezolucije o razgraničenju sa Crnom Gorom koju je ovih dana izglasao parlament Kosova, rekao da je u Crnoj Gori za taj posao zaduženo Ministarstvo unutrašnjih poslova i da taj posao ide "planiranim tokom".

Reagujući na rezoluciju kosovskog parlamenta, Lukšić je na sednici Odbora Skupštine Crne Gore za spoljnu politiku i evropske integracije rekao da je i u Bosni i Hercegovini, ranije, bila predložena rezoucija, slična ovoj na Kosovu, ali da su "eksperti dokazali da tu nema problema".

Poslanik opozicionog Demokratrskog fronta Milan Knežević je rekao da "ozbiljno razmišlja" da predloži rezoluciju prema kojoj bi granica između Crne Gore I Kosova bila kao ona iz 1913. godine, kada je Metohija bila u sastavu Kraljevine Crne Gore.

Knežević je pitao Lukšića šta će država da uradi nakon rezolucije kosovskog parlamenta, prema kojoj se traže granice na osnovu Ustava iz 1974. Knežević je kazao da je rezolucija kosovskog parlamenta atak na suverenitet Crne Gore.

Skupština Kosova zatražila je prethodnih dana da se sa Crnom Gorom utvrdi granična linija onakva kakva je bila u vreme autonomne pokrajine Kosova.

Kosovski parlament je, kako su ranije preneli mediji, o graničnoj liniji sa Crnom Gorom usvojio rezoluciju, na predlog partije Ramuša Haradinaja. Istim dokumentom premijer Kosova Isa Mustafa je zadužen da parlament redovno obaveštava o razgovorima sa crnogorskim zvaničnicima u vezi sa utvrđivanjem granice.

Ministri unutrašnjih poslova Crne Gore i Kosova Raško Konjević i Bajram Redžepi su u martu ove godine najavili okončanje postupka za utvrđivanje granične linije između Crne Gore i Kosova.

Ranijih godina, iz crnogorskih državnih organa više puta je poručeno da ne postoji spor u vezi sa granicom sa Kosovom. Takođe, zvaničnici Crne Gore su često isticali da Crna Gora nema nikakvih teritorijalnih pretenzija prema bilo kom susedu, pa ni prema Kosovu, ali da neće dati nijedan pedalj crnogorske državne teritorije.

Pre pet godina, meštani petnaestak sela opštine Peć, u blizini crnogorske granice, tvrdili su na protestima koje su organizovali da su njihova imanja, na osnovu Kumanovskog sporazuma iz 1999. godine ostala na teritoriji Crne Gore. Tada su kosovski mediji iznosili tvrdnju da je reč o sporu o oko 1.500 hektara zemlje u nekim pograničnim krajevima sa Crnom Gorom.

Tada je iz crnogorskog Ministarstva unutrašnjih posova odgovoreno da Crna Gora nema granični spor sa Kosovom i da je granična linija utvrđena u vreme SFRJ, na osnovu katastarskih podataka obe strane.

Crna Gora je, nakon obnove državne samostalnosti, na svim graničnim prelazima postavila znakove obaveštenja prema svim susednim zemljama, na crnogorskom i engleskom jeziku, sa natpisom "Crna Gora. Dobro došli" i "Crna Gora. Doviđenja". Takvi znakovi su postavljeni i prema Kosovu, u prisustvu predstavnika Kfora.

Meštani kosovskih sela koji su protestovali tvrdili su da su znakovi postavljeni šest kilometara unutar tertorije Kosova. Takvu tvrdnju, na osnovu iskaza seljaka, izneo je u jednoj prilici i kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi.

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore su, u vezi sa pomenutim tvrdnjama, iznosili da su seljaci iz opštine Peć, još u vreme SFRJ, leti, sa stokom, boravili na katunima koji se nalaze na teritoriji Crne Gore. Kosovski stočari su izlazili čak na vrh Čakora, ugrožavajući imanja i pašnjake poljoprivrednika iz opštine Plav, duboko u teritoriji Crne Gore.

Takva "najezda" kosovskih stočara na pašnjake u Crnoj Gori posebno je bila izražena nakon što su proređena domaćinstva u selima u pograničnom delu Crne Gore. Sporovi oko pašnjaka na planinama Čakor i Bogićevica bili su izraženi i pre 25 godina.

Prethodnih godina, u pograničnim krajevima Crne Gore prema Kosovu bilo je više puta i oružanih incidenata, čiji su akteri bile osobe sa Kosova, najčešće šumokradice.

U julu 2007. godine na Čakoru je pucano u crnogorske šumare Marinka Jokića i Šeća Cecunjanina, koji su bili zaduženi za taj rejon.

Samo dva meseca nakon crnogorskog referenduma, u leto 2006. godine je nekoliko osoba sa teritorije Kosova, na planini Bogićevica kod Plava pucalo na patrolu granične policije Crne Gore. Državni organi Crne Gore su o tome obavestili UNMIK I Kfor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: