Artemije izopšten iz SPC?

Bivši vladika raškoprizrenski Artemije izopšten je iz SPC na sinoćnjem zasedanju Sabora, saznaje “Blic”.

Izvor: B92

Petak, 29.05.2015.

09:29

Default images
Foto: Tanjug

Ovo je prvi slučaj u istoriji SPC da je jedan episkop ne samo rasčinjen nego i potpuno izopšten to jest ekskomuniciran iz Crkve. Za Crkvu on je od sada Marko Radosavljević kako je njegovo svetovno ime pre monašenja.

Kako “Blic” saznaje osim Artemija iz Crkve je izopšten i bivši iguman Crne Reke Nikolaj koji ubuduće sme da koristi samo svetovno ime - Negoslav Nikolić.

Artemije je do sinoćne odluke bio monah jer je pre nekoliko godina raščinjen kada je ostao bez titule vladike, a Negoslav civil vernik. Njih dvojica izopšteni su zbog cepanja jedinstva SPC odnosno raskola. Artemije odnosno Radosavljević je napravio prvi raskol na teritoriji Srbije od početka istorije autokefalne Srpske Crkve.

Neposredan povod za ovu odluku je krajem aprila “hirotonija u episkopski čin” bivšeg igumana Crne reke Nikolaja. U takozvanom manastiru Svetog Nikolaja Miriklijskog, u Loznici kod Čačka, gde se okupljaju pristalice tada raščinjenog vladike, Nikolaj je dobio čin horepiskopa staroraškog i lozničkog. Reč je o starom terminu, odnosno funkciji koja više ne postoji u SPC - episkop pomoćnik.

Tada je u Crkvi već rečeno da je posredi sektašenje.

Artemije koji je posle rašnjinjenja do sinoćnje odluke bio monah, i uprkos odluci SPC nastavio je sebe da predstavlja kao episkopa raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog u egzilu i godinama se oglušavao o odluku Sabora.

Artemije je pre nekoliko godina raščinjen zbog grubih mahinacija u njegovoj eparhiji sa novcem namenjenim za preostale Srbe i jer se oglušavao o sve odluke i preporuke Sabora i Sinoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: