"Tunis, osim NATO, glavni saveznik"

Predsednik SAD Barak Obama je, potvrđujući svoju podršku tranziciji Tunisa ka demokratiji, rekao da namerava da proglasi Tunis glavnim saveznikom izvan NATO.

Izvor: B92

Petak, 22.05.2015.

00:46

Default images
Foto: Beta, AP

Obama se u Beloj kući u četvrtak sastao s novoizabranim predsednikom te severnoafričke zemlje.

Samo mali broj zemalja ima taj poseban status saveznika izvan NATO. To kvalifikuje zemlju za određene privilegije odbrambene i bezbednosne saradnje, ali ne pružaju nikakvu bezbednosnu garanciju toj zemlji.

Na kraju sastanka sa Bedžijem Kaidom Esebsijem, Obama je rekao da je važno stabilizovati Libiju, da ne bi tamošnji vakuum na vlasti dalje ugrožavao Tunis.

Osim toga, Obama je izjavio da je pad iračkog grada Ramadi u ruke Islamske države "taktički korak unazad" ali je dodao da ne smatra da koalicija gubi bitku protiv ekstremista.

"Nema sumnje da ćemo u sunitskim oblastima morati da intenziviramo ne samo obuku, nego i posvećenost i da više angažujemo sunitska plemena nego što je to slučaj sada", rekao je Obama u intervjuu za magazin "Atlantik".

"Mislim da je premijer Abadi iskren i posvećen inkluzivnoj iračkoj državi a ja ću nastaviti da tražim od naše vojske da pruži iračkim bezbednosnim snagama svu potrebnu pomoć radi obezbedjivanja Iraka", rekao je američki predsednik.

On je dodao da će iračkim snagama pružiti i diplomatsku i ekonomsku pomoć u cilju stabilizacije Iraka, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

14 h

Podeli: