"Laburistima sledi period pustoši"

Laburističkoj partiji sledi period pustoši, pošto bi bez vlasti mogla da ostane do 2025. godine, ocenjuju nekadašnji stranački lideri.

Izvor: B92

Nedelja, 10.05.2015.

18:14

Default images
Ed Miliband (foto: Beta/AP)

Jedan od njih, pretposlednji laburistički premijer Toni Bler rekao je da je neophodno učvrstiti vrh partije koji mora da pokaže da ima ambicije da napravi promene koje bi dovele do toga da partija ponovo preuzme kontrolu i povrati snagu.

U procenjivanje budućnosti Laburista uključili su se i Džon Preskot i Lord Mendelson, koji su naveli da je neophodna smena generacija, kao i da na mesto lidera partije, umesto Eda Milibanda, treba dovesti kandidata koji nije pod pritiskom poraza iz prošlosti.

Prema Mendelsonovim rečima, odbacivanje ideologije “Nove Laburističke” je bilo velika greška, uz navode da se partija suočava sa najvećim izazovom od ’80. godina prošlog veka, kada je provela 18 godina u opoziciji.

Laburisti su na nedavno održanim izborima osvojili 232 mesta u parlamentu, 99 manje od Konzervativaca, odnosno 26 u odnosu na izbore kada je pobedio Gordon Braun, 2010. godine.

Najveći poraz Laburisti su doživeli u Škotskoj, koja se u odnosu na 2010. godinu potpuno okrenula “svojoj”, Narodnoj partiji Škotske, koja zagovara izlazak iz sastava Velike Britanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: