Bobić: Poglavlja politička odluka

Otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU možemo očekivati do kraja godine, izjavila je generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.05.2015.

10:54

Default images
Foto: Medija centar

Ukoliko EU bude procenila da postoji dobra volja Srbije i spremnost za nastavak dijaloga sa Prištinom moguće je očekivati otvaranje pregovaračkih poglavlja do kraja godine, rekla je Bobićeva.

To će svakako biti politička odluka, rekla je ona povodom posete evropskog komesara za susedsku politiku Johanesa Hana Beogradu, gde će se sresti sa najvišim predstavnicima vlasti.

Pitanje je, kako je rekla, koja su merila za otvaranje Poglavlja 35 - da li puna implementacija sporazuma iz Brisela ili je to dobra volja i spremnost za nastavak dijaloga, nešto što se može tretirati kao ispunjenje uslova.

"Ono što bi nama jedino garantovalo da smo ispunili sve uslove, a sve zemlje članice zadovoljne, jeste da smo pripremili Akcione planove za Poglavlja 23 i 24 i da smo u potpunosti sproveli Briselski soporazum, što sada nije slučaj", ocenila je Bobić, gostujući na RTS-u.

Bobić je podsetila da je Han već najavio da će se Evropska komisija i on potruditi da Srbija nakon završetka skrininga što pre otvori prva pregovaračka poglavlja kako bi suštinski ušla u proces pregovora.

"Tu je neizbežno pitanje Kosova, odnosno onoga što se naziva normalizacija odnosa Beograda i Prištine", rekla je Bobić.

Normalizacija odnosa sa Prištinom će, kaže, biti podjendako važna kao vladavina prava i to "nešto od čega moramo početi i s čime moramo završiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: