Priština: Protest protekao mirno

U Prištini je održan treći protest opozicije u ovoj godini.

Izvor: B92

Subota, 18.04.2015.

20:23

Default images

Učesnici protesta dali su vladi rok da za dve nedelje sprovede zahteve koji su upućeni sa protesta, manju cenu elektricne energije i nezavistnost u rada pravosudnog sistema i javnog serivsa radio televizije Kosova.

Protest se odvijao mirnom setnjom demonstranata glavnim ulicama Pristine. Deo Zgrade Ustavnog Suda Kosova demonstranti su obojili u crno kako bi simbolicno pokazali koliko su zadovoljni radom pravosudja.

Ispred Elektro energetske korporacije razbijani su digitalni strujomeri u znak nezadovoljstva zbog poskupljenja struje.

Ispred zgrade Radio-televizije Kosova, rukovodstvu je upucena porukada budu nezavisni u radu a ne pod kontrolom vlade Kosova.

“Januarski protesti doneli su uspeh, jer je srpski ministar zbog fasistickih izjava upucenih Albancima smenjen i nije vise ministar u Vladi Kosova. Aprilski protesti zahtevaju smenu rukovodioca koji zloupotrebljavaju električnu energiju, javni servis i koji su zauzeli pravosudje i drzavu", rekao je Visar Imeri iz “Samoopredeljenja“.

Na protestu je učestvovala i “Inicijativa za Kosovo“.

“Danas smo se okupili svi - nezasaticeni radnici, zapostavljeni poljoprivrednici, razocarana omladina, zaboravljeni penzioneri, intelektualci cije se dostojanstvo gazi... Ujedinili smo se kako bi rekli STOP lsovoj vladavini i zauzimanju drzave“, naveo je Fatmir Ljimaj iz “Inicijative za Kosovo“.

Sa protesta je zatrazeno da se Trepca posebnim zakonom proglasi javnim preduzecem. Smene ministra pravde i predsednika Ustavnog suda Hajredina Kućija i Envera Hasanija i celog rukovodstva Radio-televizije Kosova. Demonstranti su i protiv formiranja Zajednice srpskih opstina jer to smatraju podelom Kosova.

Ramus Haradinaj iz “Alijanse za budućnost Kosova“ izjavio je da je institucijama dat rok od dve nedelje da razmotri zahteve.

Ovo je bio treci protest kosovske opozicije u ovoj godini. Protekao je bez incidenata i sukoba demonstranata i policije

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: