"Instruktori SAD destabiliziju UKR"

Dolazak američkih vojnih instruktora u Ukrajinu destabilizuje situaciju kad je reč o smirivanju sukoba, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Izvor: B92

Petak, 17.04.2015.

11:45

Default images
Foto: Freeimages

On je ukazao da u ovom trenutku situacija na jugoistoku Ukrajine još nije stabilizovana i da postoje problemi u primeni sporazuma iz Minska, prenela je agencija Tas s.

"Prisustvo takvih specijalista iz trećih zemalja nikako ne doprinosi razrešenju sukoba i stvaranju povoljne atmosfere već, naprotiv, destabilizuje situaciju", rekao je on novinarima, komentarišući navode da su američki vojni instruktori stigli u Kijev.

Vojska SAD je ranije saopštila da je oko 300 američkih padobranaca stiglo u Ukrajinu da trenira ukrajinsku Nacionalnu gardu koja se bori protiv proruskih snaga na istoku zemlje.

Padobranci 173. vazduhoplovne brigade SAD stigli su u Javoriv na zapadu Ukrajine kako bi u narednih šest meseci obučavali tri ukrajinska bataljona, navodi se u saopštenju, koje je preneo AFP.

Nacionalna garda Ukrajine je rezervni vojni sastav, formiran 2014. godine, od dobrovoljaca i vladine milicije.

"Mi ćemo držati časove o ratovanju, kao i obuku o održavanju i povećanju profesionalizma i stručnosti vojnih štabova", kazao je operativni oficir brigade stacionirane u Italiji Hose Mendes.

To je izgleda naljutilo Rusiju, koja optužuje SAD da stoje iza protesta kojima je oboren proruski predsednik Viktor Janukovič prošle godine, što je izazvalo sukob snaga lojalnih Kijevu i onih koje su orijentisane ka Moskvi.

Zapad optužuje Rusiju da naoružava proruske snage koje su preuzele kontrolu nad nekim područjima u istočnoj Ukrajini, ali Moskva poriče te optužbe.

Borbe između proruskih i vladinih snaga nastavljene su i pored primirja, dogovorenog u februaru.

Prema podacima UN, u sukobima je život izgubilo više od 6.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: