Sreda, 15.04.2015.

17:56

"Manje histerije oko Noćnih vukova"

Šef poljske diplomatije Gžegož Shetina apelovao je na poljske medije da smire medijsku histeriju oko prolaska ruskih motociklista Noćnih vukova.

Izvor: Beta

Default images
Foto: Beta, AP

Prema njegovim rečima to je politička provokacija.

"Da li će biti pušteni u Poljsku? Da. Kao što sam rekao, Poljska je pravna država i granična straža i carinici odlučuju da li će ovi ili oni učesnici ove ili one vožnje biti pušteni", rekao je Shetina na konferenciji za novinare u Varšavi.

Poljski ministar inostranih poslova upozorio je da ko god želi može da poseti Poljsku ali da svakako mora da poštuje poljske zakone.

"Tu ideju (vožnje ruskih motociklista) ocenjujem kao političku provokaciju kojom su vrlo spremno počeli da se bave poljski mediji. I čudim se pomalo, zato što je takva bila narudžina i od početka to izgleda kao politička provokacija", rekao je Shetina.

Šef poljske diplomatije apelovao je na medije da ne histerišu i ne nasedaju na provokacije zato što time idu na ruku onima u Moskvi i drugde koji ne žele Poljskoj dobro.

Ruski motociklisti odlučili su da u okviru proslava 70. godišnjice kraja Drugog svetskog rata 25. aprila krenu u vožnju od Moskve preko Belorusije, Poljske, Slovačke, Češke i Austrije u Berlin kuda će stići 9. maja i obiđu putem groblja ruskih vojnika koji su zajedno sa ostalim crvenoarmejcima položili živote oslobađajući od Hitlerovih nacista istočnu Evropu. U Poljskoj gde njihov prolazak izaziva najveće kontroverze i proteste, menjaju prvobitnu trasu i najavili su posetu Muzeju u nekadašnjem najvećem nacističkom koncentracionom logoru Aušvic Birkenau, kako bi podsetili da je logor oslobodila Crvena armija.

Znatno manje emocija izaziva trijumfalna vožnja Noćnih vukova u Češkoj i Slovačkoj.

I u tim zemljama međutim, suprostavljene grupe Čeha i Slovaka preko društvenih mreža pozivaju ili na podršku, jer veruju da je vožnja patriotska i pošta palim sovjetskim vojnicima, ili na ometanje, jer smatraju da "Putinovi motociklisti" dolaze da demonstriraju silu i provociraju.

Osim toga i poljska premijerka Eva Kopač je kao prolazak ruskih motociklista iz kluba "Noćni vukovi" kroz Poljsku na putu za Berlin ocenila kao provokaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: