Diskriminacija Roma u celoj Evropi

Diskriminacija Roma nije problem samo Balkana, već čitave Evrope.

Izvor: B92

Subota, 11.04.2015.

00:26

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Učesnici panel diskusije "Prava Roma u Evropi - izazovi i prilike", održane u Stokholmu, složili su se da je jedini način da se ona prevaziđe uključivanje Roma u proces odlučivanja.

"Diskriminacija prema Romima nije ništa novo. Svi mi smo navikli da niko ne želi da ima Roma za komšiju, ili da niko ne želi da se vozi pored Roma, ali ono što posebno brine je moderna diskriminacija, ono što mi zovemo "institucionalni 'anticiganizam'", odnosno to da vas vlasti i javne službe ne vide kao ravnopravnog građanina", rekao je Adem Ademi, aktivista iz Makedonije.

Ademi je pred punom salom u Stokholmu izneo brojne primere diskriminacije na Balkanu, počev od slanja romske dece u škole za decu sa smetnjama u razvoju, preko uskraćivanja zdravstvene pomoći, do ometanja putovanja, uprkos svim urednim dokumentima.

Ademi je kazao da borba za okončanje diskriminacije ne sme da zavisi samo od programa i političke volje.

"Mi u Makedoniji imamo mnogo programa, ali je njihova realizacija uvek na poslednjem mestu u vladi. Ako je projekat odobren, ne znači da je sproveden, jer se uvek zaboravi na političku volju, a u procesu odlučivanja nikad nema Roma, uprkos tome što Romi žive u društvu, plaćaju porez i doprinose društvu", rekao je Ademi.

On je kazao da ta etnička grupa treba da bude uključena u odlučivanje i da je to jedini način da se zaista obavi proces uključivanja Roma u društvo.

"Postojao je dogovor 'ništa za Rome bez Roma', ali to se nije desilo.

Romi nisu učestvovali u donošenju odluka, niti su konsultovani.

Civilno društvo je uvek bilo van odlučivanja", rekao je Ademi.

Andrea Čolak, pravna savetnica u organizaciji Evropski centar za prava Roma (EERC) kazala je da je porast diskriminacije trend u celoj

Evropi, kao i da pravni sistemi u raznim državama ne gledaju na Rome kao na ostale građane.

"'Anticiganizam' nije trend u samo jednoj zemlji, već postoji u celoj Evropi i ide pod ruku sa porastom ekstremne desnice u Evropi. Sve više političara koristi rasistički jezik i rasističke prakse...Na Rome se ne gleda kao na građane, već kao na one koji će odmah da urade nešto loše ili zloupotrebe sistem", rekla je Andrea Čolak.

EERC ima sedište u Mađarskoj, ali pruža pravnu pomoć onima koja je potrebna u regionu.

"Svaki put kada odemo na sud, pitamo se da li će ishod tog suđenja imati nekakvog uticaja na zajednicu, a to što je Evropski sud za ljudska prava doneo presudu, ne znači i da će ona biti sprovedena", rekla je Andrea Čolak.

Švedska važi za jednu od najnaprednijih zemalja u svetu kada su u pitanju ljudska prava i sloboda građana, ali je lokalna aktiviskinja Dajana Najman kazala da to nije slučaj kada su Romi u pitanju.

"U Švedskoj postoji snažna diskriminacija prema Romima. Zaustavljaju nas na ulici, legitimišu...a to se odnosi i na romski aktivizam, koji nema isti status kao drugi, a često služi samo kao izvor informacija. 'Anticiganizam' postoji u celoj Evropi, pa tako i u Švedskoj. Romi nemaju pristup odlučivanju, niti imaju šansu da dođu u poziciju da odlučuju. Najvažnije je da se Romi izjednače sa drugim građanima", rekla je Dajana Najman.

Ona je iznela podatak da u Švedskoj samo jedan odsto prijavljenih napada na osnovu etničke pripadnosti završi na sudu.

"Sve ovo se može prevazići obezbeđivanjem ljudskih prava za Rome. Romi su toliko dugo bili van društva, da su sada vlasti jako neodlučne da im dodele neku moć. Uvek se istorijski radilo 'za Rome', a ne 'sa Romima', to je problem", rekla je Najman.

Kao jedan od primera diskriminacije iznet je slučaj kada je 2013. otkriveno da je policija imala evidenciju skoro pet hiljada Roma, samo na osnovu nacionalnosti, bez obzira što skoro niko na tom spisku nije imao nikakve veze sa kriminalom. Evidentirane su bile i bebe i stari ljudi, umrli, čak i oni koji su već nekoliko decenija živeli van Svedske. Policija je priznala svoju nelegalnu radnju i ponudila je odštetu od 5.000 kruna (oko 500 evra) svakom na toj evidenciji, ali slučaj nije završio na sudu.

Zbog toga je organizacija Branitelji ljudskih prava (Civil Rights Defenders - CRD) u martu tužila švedsku vladu. Panel o pravima Roma održan je u Stokholmu u sklopu manifestacije Dani branitelja ljudskih prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: