Šta da rade bebe rođene pre 1. XI

Bebe rođene do 1. novembra 2014. nemaju prava da prime "pentaksim" u domovima zdravlja, a njihovi roditelji više ne mogu ni da je kupe u apotekama, piše Blic.

Izvor: B92

Sreda, 18.03.2015.

11:29

Default images
Foto: Thinkstock

Zato ih ilegalno dobavljaju iz drugih zemalja ili papreno plaćaju vakcinisanje dece u privatnim domovima zdravlja.

Bebama rođenim pre 1. novembra u domovima zdravlja se kao zamena nudi stariji tip Torlakove vakcine, dok mlađe besplatno dobijaju “uvopentaksim”. "Kasnim sa vakcinacijom deteta jer ne mogu da kupim vakcinu u apoteci, kao što sam to uradila kada je dete primilo prvu dozu sa dva meseca. Kako sam čula, vakcine se neće ni pojaviti u apoteci, a u Domu zdravlja neće da mu daju “pentaksim”, već samo stariju Torlakovu vakcinu. Ogorčena sam jer kod privatnika ona košta 8.200 dinara", požalila se Ivana Avramović.

Zabrinuti roditelji, čija deca čekaju revakcinaciju, mole da se i njihovoj deci omogući da prime preostale doze.

"Ako država smatra da je uvoz "pentaksima" i prisustvo ove vakcine na tržištu nepotrebno, s obzirom na njegovu primenu u domovima zdravlja u okviru redovnog zdravstvenog osiguranja, molimo da se i našoj deci, koja su već primila određene doze, omogući da nove doze prime u domovima zdravlja pod istim uslovima kao i deca rođena tekuće godine ili da nam se omogući da vakcinu kupimo u domu zdravlja", napisali su našoj redakciji Radmilo i Dunja Spasić.

Lekari kažu da su im "vezane ruke jer moraju da rade po pravilniku".

"Država je tako odredila. To uopšte nije pedijatrijski stav. Naprotiv, smatramo da bi, ako država već hoće da učini dobro deci, vakcinu trebalo da dobije svako dete kome sleduje po vakcinalnom kalendaru", kaže dr Vera Vujović iz Doma zdravlja na Čukarici.

Doktorka potvrđuje da nije moguće kupiti vakcinu u Domu zdravlja, jer ih oni dobijaju, a ne kupuju.

Da bebe mogu da nastave da primaju stari tip vakcina, iako su prethodno primale "pentaksim" kažu i u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

"Kod dece kod koje je započeta imunizacija kombinovanim petovalentnim vakcinama tokom 2014. godine, mimo važećeg Pravilnika o imunizaciji, preporuka je da se nakon prve ili druge date doze u primovakcinaciji nastavi vakcinacija pojedinačnim (OPV, Hib, DTP vakcinama), kojima je i trebalo da bude započeta. U ovom slučaju, treba voditi računa da razmak između davanja OPV bude najmanje 6 nedelja ", kažu u Zavodu.

Besplatan "pentaksim" u domovima zdravlja mogu da dobiju i bebe rođene pre 1. novembra 2014. samo ako je vakcinacija odlagana iz medicinskih razloga.

U Apotekama “Beograd” kažu da "pentaksin" vakcina nema u prodaji od januara.

"Dobavljač i uvoznik ove vakcine obavestio nas je da zbog problema kod proizvođača nisu u mogućnosti da do daljeg uvezu nove količine ovih vakcina za komercijalnu prodaju. Po našim informacijama, vrši se snabdevanje domova zdravlja potrebnim količinama besplatnih petovalentnih vakcina "pentaksim", koje po ugovoru sa RFZO distribuira Institut Torlak", objašnjavaju u Apotekama “Beograd”.

Kako nezvanično saznaje Blic, nije preporučena dalja slobodna prodaja "pentaksima". Torlakova vakcina zamena

Doktorka Vera Vujović kaže da Torlakova vakcina nije ništa manje delotvorna i da svako ko je otpočeo vakcinaciju "pentaksinom" može da pređe na Torlakovu.

"Komponente su iste, Torlakova je trovalentna i dodaje se oralni polio. Generacije su vakcinsane tom vakcinom, ali "pentaksim" je jednostavnija i komfornija. Ona je u skladu sa standardom nekih drugih zemalja, jednostavno je naprednija vakcina i tome bi trebalo da težimo", dodala je doktorka Vujović

Vakcine švercuju iz zemalja u okruženju

"Unuka ima godinu dana. Do sada je primila tri vakcine, koje smo nabavljali nelegalno iz BIH. Imam tamo prijatelja koji drži apoteku i prevozili smo te vakcine u Beograd. Sada treba da primi četvrtu i rešili smo da više ne rizikujemo sa švercovanjem vakcina, ali nailazimo na problem. U Beogradu nemamo pravo da kupimo vakcinu, iako to moramo i želimo da uradimo ", priča deda jedne devojčice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: