"Ubistvo Njemcova znak pogoršanja"

Ubistvo Borisa Njemcova je znak pogoršanja klime u Rusiji, gde su građanska prava i slobode medija nazadovale, izjavio je danas američki predsednik Barak Obama.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2015.

23:58

Default images
Foto: Beta/AP

"To je nagoveštaj klime barem unutar Rusiji, gde se građansko društvo, nezavisni novinari i ljudi koji pokušavaju da komuniciraju na Internetu, sve više osećaju izloženim pretnji i ograničavanjima. I sve više jedinu informaciju koju ruska javnost može da dobije jeste putem medija pod državnom kontrolom", rekao je Obama u intervjuu Rojtersu.

On je pozvao na sveobuhvatnu istragu povodom ubistva Njemcova.

Britanska agencija je podsetila da se Obama tokom posete Moskvi 2009. godine, kada se sastao sa predstavnicima opozicionih stranaka, sastao i sa Nejmcovim, kritičarem ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ubistvo Njemcova je "deo onoga što je mislim omogućilo da se Rusija angažuje u nekoj vrsti agresije koju ima prema Ukrajini", naveo je Obama.

Njemcov je ubijen u petak kasno uveče u centru Moskve, nedaleko od Kremlja, dva dana uoči velikog mitinga koji je pripremala opozicija.

Ubistvo Njemcova, koji se dogodilo na Moskvoreckom mostu u centru Moskve, snimila je kamera koja snima vremenske uslove u centru grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: