ZG: Proustaški skup ipak zabranjen

Hrvatski MUP zabranio je proustaškoj Autohtonoj - Hrvatskoj stranci prava (A–HSP) najavljeno postrojavanje "stranačke vojske" na Trgu bana Jelačića u subotu.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.02.2015.

18:09

Default images

Hrvatski ministar policije Ranko Ostojić zabranio je taj skup nakon pisanja hrvatskih medija.

"Taj bi skup uznemirio građane, a i u suprotnosti je sa svim temeljnim vrednostima. Ne možete stranačku vojsku postrojavati na Trgu bana Jelačića", izjavio je Ostojić.

"S obzirom da organizator osnivanje, postrojavanje i zakletvu stranačke vojske namerava da održi na središnjem gradskom trgu i delimično u najfrekventnijoj ulici, gde se zbog zadovoljavanja različitih potreba stalno nalazi veliki broj građana, kao i zbog izražene javne osude i protivljenja takvom okupljanju, postoji utemeljena verovatnost da bi održavanje takvog skupa izazvalo uznemirenost kod većeg broja građana, a s obzirom na vreme, broj učesnika i narav okupljanja moglo ozbiljnije poremetiti kretanje većeg broja građana i dovesti do nasilja i ozbiljnijeg remećenja javnog reda i mira", saopšteno je iz hrvatskog MUP-a, prenosi Index.hr.

Nakon što je MUP objavio da je proustaški skup na središnjem zagrebačkom trgu zabranjen, iz A-HSP-a su saopštili da ne priznaju takvu Ostojićevu odluku i daće u subotu doći na postrojavanje.

"Ova zabrana nije u skladu sa Ustavom i demokratskim okvirima. A-HSP ne priznaje ovu zabranu i u subotu će se pojaviti na Trgu bana Josipa Jelačića i tamo položiti zakletvu domovini. Poručujemo ministru Ostojiću da u subotu može napokon hapsiti hrvatske domoljube i branitelje! Nismo se bojali '91. tenkova pa tako ni ove represije onih koji mrze Hrvatsku i koji su bili protiv stvaranja Hrvatske", poručili su iz A-HSP-a.

Podsetimo, hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić je juče rekao da nema razloga da se zabrani skup, ali će policija biti prisutna i reagovaće ako bude potrebno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

15 h

Podeli: