"SAD žele da dominiraju svetom"

Namera da se izoluje Rusija neće uspeti, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, koji dodaje da je američka spoljna politika zastarela.

Izvor: B92

Sreda, 21.01.2015.

10:19

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

"Čujemo od naših zapadnih partnera da Rusija mora biti izolovana", rekao je Lavrov. "Konkretno, to je ponovio Barak Obama. Ove težnje neće imati efekta. Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da Rusija nikada neće pribeći samoizolaciji.“

Lavrov je pozvao Vašington da nastave sa saradnjom koja je osujećena u 2014. "Pozivamo na nastavak efektne saradnje na bilateralnom i internacionalnom nivou. Ali dijalog je jedino moguć ukoliko je zasnovan na jednakosti i poštovanju interesa i jedne i druge strane“, rekao je Lavrov.

Prekidanje veza sa NATO-om nije bio ruski izbor, kaže Lavrov.

"NATO prati SAD u njihovoj konfrontaciji. NATO je napravio apsolutno političke odluke kojima je zaustavio civilnu i vojnu saradnju. Skoro svi projekti su zamrznuti“, izjavio je ruski šef diplomatije. "Moskva neće dozvoliti novi hladni rat“, dodao je.

Komentarišući govor američkog predsednika Baraka Obame, koji je održao sinoć, Lavrov je rekao da on pokazuje da Vašington želi da dominira svetom i da traži od svih ostalih da priznaju njihovu superiornost

"Amerikanci su apsolutno nekritični u proceni sopstvenih koraka, i jučerašnji Obamin govor pokazuje da je srž njihove filozofije: 'Mi smo broj jedan' i da bi to svi trebalo da prihvate", rekao je Lavrov, prenosi Raša tudej.

Lavrov je "agresivnu“ spoljnu politiku SAD opisao kao "zastarelu".

"Ruska vojska u Ukrajini? Dajte dokaze"

Lavrov je negirao tvrdnje da je ruska vojska prisutna u istočnoj Ukrajini i pozvao one koji to tvrde da iznesu dokaze. "Uvek to kažem: ukoliko ste sigurni u svoje tvrdnje, potkrepite ih dokazima. Ali niko ne može ili ne želi da mi ih da".

Lavrov je rekao da će pokušati da pregovorima isposluje momentalni prekid vatre u istočnoj Ukrajini, na sastanku u Berlinu, koji će biti održan kasnije u toku dana, a kome će prisustvovati ministri spoljnih poslova Ukrajine, Nemačke i Francuske.

On kaže da je od vitalnog značaja da se povuče teška artiljerija sa linije koja odvaja teritoriju koju drže pobunjenici i one koja je pod kontrolom Kijeva. Taj potez će sprečiti civilne žrtve, rekao je ruski šef diplomatije. "Rusija je već apelovala na pobunjeničke borce da povuku tešku artiljeriju", rekao je Lavrov. "Sada ukrajinske vlasti treba da povuku svoj potez".

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je, prema rečima Lavrova, spreman da razgovara o mirovnom planu koji je ponudio predsednik Rusije Vladimir Putin 15. januara, uprkos ranijim izveštajima o njegovom odbijanju.

Kako je naveo, prema reakcijama Porošenka reklo bi se da je spreman za razgovor, ali da postoje neka pitanja, gotovo tehnička, o kojima bi moglo da se dogovori, uz poštovanje ravnopravnosti.

Zapad želi da iskoristi ukrajinski konflikt da bi svrgao predsednika Rusije Vladimira Putina i ugušio rusku ekonomiju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

19 h

Podeli: