Nacionalisti marširali Kijevom FOTO

Na hiljade ukrajinskih nacionalista marširalo je danas sa bakljama Kijevom, proslavljajući 106 godina od rođenja Stepana Bandere, borca protiv sovjetske vlasti.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.01.2015.

20:34

Default images
Foto: Beta/AP

Kontroverznog Stepana Banera Moskva je označila kao saradnika nacista.

Neki od učesnika povorke bili su obučeni u uniforme iz Drugog svetskog rata, dok su drugi bili ogrnuti nacionalističkim crno crvenim zastavama. Demonstranti su uzvikivali "Ukrajina pripada Ukrajincima" i "Bandera će se vratiti i zavesti red", prenosi AFP.

Foto: Beta/AP
Ruski predsednik Vladimir Putin je proletos lidere ukrajinske pobune protiv bivšeg predsednika Janukoviča nazvao "ideološkim naslednicima Bandere, Hitlerovog saučesnika tokom Dugog svetskog rata".

Bandera je bio ideološki vođa pobunjenika protiv sovjetske vlasti, koji su se borili rame uz rame sa nemačkim okupatorskim snagama u Drugom svetskom ratu.
Foto: Beta/AP
Velika glad u Ukrajini tridesetih godina prošlog veka, do koje je dovela sovjetska kolektivna poljoprivreda, je okrenula mnoge Ukrajince protiv Moskve i učinilo ih naklonjenim svakome ko bi im pomogao da se oslobode vlasti Kremlja.

Nemci su, međutim, uhapsili Banderu zbog toga što je pokušao da formira ukrajinsku vladu i držali su ga u koncentracionom logoru do kraja rata. Agent KGB-a ga je 1959. godine otrovao u Minhenu.
Foto: Beta/AP
Prozapadni ukrajinski predsednik Viktor Juščenko je januara 2010. posthumno odlikovao Banderu medaljom Heroja Ukraijine, što je razgnevilo Rusiju, ali i ukrajinske Jevreje, koje su tokom rata, osim nemačih okupatora, bespoštedno proganjali i domaći nacionalisti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: