Za nastavak razgovora sa Albancima

Zoran Stanković očekuje da će razgovori sa Albancima sa juga Srbije, koji su prekinuti krajem 2013, biti nastavljeni naredne godine.

Izvor: B92

Sreda, 17.12.2014.

19:59

Default images

Predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković očekuje u narednoj godini nastavak razgovora sa političkim liderima Albanaca o rešavanju svih problema.

On je, podsetivši da su razgovori prekinuti krajem 2013. zbog nezadovoljstva predstavnika Albanaca mrežom sudova i tužilaštava rekao danas da očekuje da se kroz te razgovore rešavaju i ostali problemi na koje je ukazala i Vlada Srbije kroz plan u sedam tačaka.

"Glavni cilj i zadatak je nastavak razgovora sa albanskim liderima koji su prekinuti krajem 2013. zbog mreže sudova i tužilaštva i očekujem da će u 2015. razgovori biti nastavljeni", rekao je Stanković.

On je u izjavi Tanjugu izrazio očekivanje "i da ćemo u okviru tih razgovora rešiti i sva ona pitanja koja su postavljena i utemeljena odlukom Vlade Srbije od 4. juna 2013".

Politički lideri Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medvejde prekinuli su u novembru 2013. razgovore sa Vladom, jer u Skupštini Srbije, tokom rasprave o mreži sudova i tužilaštva nije prihvaćen amandman poslanika Rize Haljimija.

Prethodno su Albanci bojkotovali poslednji popis stanovništa tako da ih zvanično na tom području ima samo nekoliko stotina dok je mreža sudova i tužilaštva ustanovljena u skladu sa brojem, odnosno potrebama građana.

Haljimi je amandmanom želeo da ukaže na nesklad između rezulata popisa i stvarne slike na terenu što nije prihvaćeno posle čega su svi politički lideri Albanaca prekinuli razgovore s Vladom Srbije.

Prethodno je, na osnovu razgovora koji su, u prisustvu predstavnika OEBS-a, vođeni sa predstavnicima Albanaca iz Preševa, Medveđe i Bujanovca, Vlada Srbije 4. juna 2013. usvojila plan u sedam tačaka za to područje.

Plan se odnosi na zastupljenost Albanaca u državnim institucijama, ekonomski oporavak, službenu upotrebu jezika, pisma i nacionalnih simbola, decentralizaciju u pravosuđu, obrazovanje, kulturu i medije, zdravstvo i socijalnu zaštitu i bezbednost i mere za uspostavljanje poverenja.

Stanković je istakao i da u idućoj godini, uz razgovore s političkim predstavncima Albanaca istovremeno očekuje da će se Koordinaciono telo najviše baviti ekonomskim pitanjima.

Prema njegovim rečima, tu u prvom redu spada akltiviranje kapaciteta fabrike dušeka u Bujanovcu koja ima sigurno tržište na KIM, u Makadeniji i Albaniji.

"Želimo da sve aktivnosti koji su do sada pokazale rezulata dovedemo na viši nivo i da omogućimo uslove za rad i razvoj svim građanima na tim prostoriam naše zemlje", rekao je on.

On je izrazio zadovljstvo postignutim rezulatima Koordinaciong tela u ovoj godini izdvojivši završetak radova na preševskom porodilištu, stipendiranje đaka i studenata, finansijsku podršku preduzetnicima...

"Ostalo je da Ministarstvo zdravlja da saglasnost da tri lekara iz Vranja učestvuju u održavanju dežurstava i da se primi oko 12 babica za to porodilište", rekao je Stanković.

Prema njegovim rečima, za izgradnju zgrade ekonomskog fakulteta u Bujanovcu obezbeđena je sva dokumentacija kao i sredstva od 1,2 miliona evra.

Stanković je podsetio i da su za mala i srednja preduzeća obezbeđena bespovratna sredstva od 60 miliona dinara ukazavši da nije dobro što devet miliona dinara nije utrošeno.

On je naveo i da je zahvaljujući tim sredstvima obezbeđen posao za oko 80 radnika na području Preševa, Bujanovca i Medveđe dodavši da je to i bio osnovni cilj programa.

Prema njegovim rečima, nastavljeno je i stipendiranje učenika i studenata u školskoj 2014/15 godini tako da novčnu pomoć prima njih više od 330.

Stanković je, povodom 14 godina od osnivanja Koordinaciong tela govorio na konferenciji za novinare u Bujanovcu.

Koordinaciono telo vlada SRJ i Srbije obrazovano je 16. decembra 2000. u jeku oružanih sukoba pripadnika "Oslobodilačke vojske Preševa Bujanovca i Medveđe" i državnih snaga bezbednosti - vojske i policije.

Osnovano je u cilju smirivanja međuetničkih tenzija, zaustavljanje oružanih sukoba i normalizaciju života svih građana tri opštine na jugu Srbije.

To telo predstavlja administrativno-izvršni organ koji koordinira aktivnosti Vlade Srbije, državnih organa i javnih službi, lokalne samouprave i građana Preševa, Bujanovca i Medveđe u cilju razvoja ovih opština kao politički, bezbednosno i ekonomski stabilnih oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: