Dodik: SNSD na vlasti i u BiH

Milorad Dodik izjavio je da SNSD, partija na čijem je čelu, sa koalicionim partnerima ima legitimitet i kapacitet da na nivou BiH predstavlja srpski narod i RS.

Izvor: B92

Sreda, 26.11.2014.

15:33

Default images

Dodik veruje da vlast na nivou BiH neće formirati predstavnici političkih partija koje su potpisale "sarajevski sporazum".

"Opozicioni Savez za promene nije politički predstavnik RS, niti srpskog naroda. SNSD je dobio najveći broj glasova na opštim izborima u RS i na nivou BiH i to su razumni argumenti, prema kojima smo nezaobilazan faktor u formiranju vlasti na nivou BiH", izjavio je Dodik u Banjaluci, prenosi RTRS.

Kako je istakao, SNSD će snažno osporiti bilo kakvu odluku na nivou BiH koja nije u interesu Srpske.

On je ocenio i da potpredsednik SDA Bakir Izetbegović,koji je sa opozicijom RS potpisao sporazum o vlasti na državnom nivou, ne želeći SNSD i Dodika za partnera, želi da napravi nestabilnu i konfuznu situaciju u Srpskoj.

"Izetbegović tvrdi da je našao dobar način saradnje na nivou zajedničkih institucija sa određenim političkim partijama iz Srpske. SNSD nikada nije išao u institucije vlasti na nivou BiH zato što je to želeo, ali je smatrao političkom obavezom da predstavlja RS",objasnio je Dodik.

Podsetivši da BiH nema vladu, nego Savet ministara, Dodik je rekao da, u tom pogledu, svaki odlazak u Sarajevo treba razumeti na način da tamo nekoga predstavljate, a ne da sa nekim pravite koalicije.

Dodika i dalje podržava lider HDZ BiH, Dragan Čović, koji je ponovio stav pobedničke hrvatske stranke da treba uvažavati skupštinsku većinu u RS pri formiranju vlasti na nivou BiH, a u suprotnom, u BiH mogu nastati novi problemi i kriza.

Lider BiH Bošnjaka, Bakir Izetbegović, tokom pregovora o formiranju vlasti na državnom nivou, izjavio je da su SNSD i Dodik za njega neprihvatljiv partner, a sporazum je sklopio sa Savezom za promene.

Čović je,međutim, za "Dnevni avaz" rekao da bi u slučaju različitih većina u RS, Federaciji BiH i BiH moglo biti ozbiljnih problema u funkcionisanju državnih institucija.

On je ocenio i da je cilj sporazuma SDA, čiji je Izetbegović potpredsednik, sa opozicijom u RS, bio da ojača tu struju u borbi za vlast u srpskom entitetu,ali da taj cilj, očigledno, nije ostvaren.

Inače, Dodik je danas počeo konsultacije o formiranju nove Vlade RS, pošto je novi skupštinski saziv konstituisan 24.novembra.

On je razgovarao sa predstavnicima svoje partije,SNSD, i najavio da će ime mandatara za sastav Vlade saopštiti u narednim danima,pošto sutra obavi konsultacije sa koalicionim partnerima, DNS i SP.

Kako nezvanično saznaju "Nezavisne novine", to će biti Željka Cvijanović iz SNSD,koja je bila i dosadašnja premijerka.

"U narednim danima objaviću ime mandatara. Delegacija SNSD danas me je informisala da sa DNS i SP, koalicionim partnerima, ima skupštinsku većinu i da im u dogovoru sa tim političkim partijama pripada mesto premijera", rekao je Dodik, nakon sastanka sa delegacijom SNSD.

On je podsetio da prema Ustavu ima rok od 10 dana da predloži mandatara.

Opozicione partije iz bloka Savez za promene saopštile su da se neće odazvati na poziv na konsultacije oko mandatara jer, kako navode, skupštinska većina je formirana "kupovinom" poslanika.

Dodik je oštro demantovao navode o kupovini poslanika, rekavši da nije protiv toga da nadležni organi ispitaju sve i da se utvrdi eventualna odgovornost.

Ocenio je da nedolazak opozicije na razgovore ne umanjuje značaj izbora mandatara, a da je opozicija pokazala da ima nameru da dalje destabilizuju i da pokuša da umanje institucionalnu snagu RS. Kako je dodao, o imenovanju mandatara razgovaraće i sa nevladinim organizacijama.

Cilj je, naglasio je, da do kraja ove godine bude formirana vlada RS, usvojeni budžet i prateća dokumenta.

Dodik je ponovo izabran za predsednika entiteta,a njegova SNSD,sa koalicionim partnerima, uspela je da okupi skupštinsku većinu od 42 poslanika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: