Dodik: Imamo većinu

Predsednik RR i lider SNSD Milorad Dodik ponovio je danas da vladajuća koalicija SNSD-DNS-SP ima većinu za izbor novog rukovodstva parlamenta i nove Vlade RS.

Izvor: B92

Subota, 22.11.2014.

15:31

Default images

Dodik je rekao da će vladajući blok "lako" izabrati novo skupštinsko rukovodstvo i novu vladu. Govoreći o mogućnosti da opoziciona Srpska demokratska stranka (SDS) pozove narod na proteste ako SNSD formira vlast u Republici Srpskoj, Dodik je ocenio da RS ne treba nikakva destabilizacija, što bi demonstracije bile.

"Ako (lider SDS) Mladen Bosić misli da izvede ljude na ulicu, neka to uradi. Republici Srpskoj ne treba nikakva destabilizacija, a izvesti ljude na proteste i na ulicu - to je destabilizacija. Da li ima za tim potrebe ili ne, to je druga priča", naveo je on.

Dodik tvrdi da vladajući blok ima legitimitet koji će potvrditi formiranjem vlasti u Republici Srpskoj, a da je "druga priča to što je neko time nezadovoljan".

I predsednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić danas je rekao da vladajući blok ima potrebnu skupštinsku većinu, te da je ta stranka na sednici Glavnog odbora odlučila da potpredsednik DNS-a Nedeljko Čurbilović bude kandidovan za predsednika parlamenta RS.

S druge strane, opozicioni lideri tvrde da nijedan politički blok u RS još nema skupštinsku većinu, te da će se "trenutak istine" desiti u ponedeljak na konstitutivnoj sednici paralemnta RS.

Prema osvojenim mandatima, koalicija SNSD-DNS-SP trenutno ima 40 poslaničkih glasova, uključujući i glas jednog poslanika SRS Dragana Đurdjevića.

Opozicioni blok Savez za promene sa koalicijom "Domovina", sa kojom su postigli dogovor o zajedničkom delovanju u parlamentu RS, takodje ima 40 poslaničkih glasova.

Kako sada stvari stoje, ključni su glasovi dvojica poslanika Napredne Srpske Adama Šukala, koji je najavio da će do ponedeljka ova stranka odlučiti kojem će od dva bloka dati podršku.

Ostaje i glas poslanika Vojina Mitrovića, koji je u parlament ušao na listi opozicionog Narodnog demokratskog pokreta (NDP), ali je pre nekoliko dana saopštio da izlazi iz te stranke i da će u parlamentu delovati kao "nezavisni" poslanik.

Čavić: Skupštinska većina poznata tek u ponedeljak

Predsednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić izjavio je da će se tek u ponedeljak, na konstitutivnoj sednici novog saziva parlamenta
Republike Srpske, znati koji politički blok ima skupštinsku većinu.

"Onaj od poslanika iz opozicije koji promeni stranu i pređe na stranu vladajuće većine, uradio je to iz interesa", kazao je Čavić na konferenciji za novinare.

On je ocenio da će, bez obzira na to koji će politički blok uspeti da obezbediti skupštinsku većinu, biti u teškoj situaciji, jer će ta većina biti "tesna", zbog čega će vrlo teško funkcionisati vlast zasnovana na takvoj većini.

Predsednik NDP-a je konstatovao da se politička scena u RS pred skupštinsko zasedanje "pretvorila u pijacu", ističući da je to otkrio audio snimak na kojem premijerka RS Željka Cvijanović navodno kaže da su "kupili dva poslanika", ako izostane podrška poslanika Napredne Srpske vladajućoj koalicji, predvođenoj SNSD-om.

"Nakon toga su počele spekulacije, kalkulacije i ovakva drama, jer je očigledno da gde ima dima ima i vatre", kazao je Ccavić, dodavši da će i dalje insistirati da se utvrdi puna istina o spornom snimku, jer jer se radi o krivičnim delima davanja i primanja mita.

On je podsetio da je pre nekoliko dana podneo krivične prijave protiv Željke Cvijanović i N.N. osoba koje su učestvovale u ovom slučaju.

Lider NDP-a je demantovao tvrdnje da je opozicioni Savez za promene potpisao sporazum s koalicijom "Domovina", dodavši da su samo postigli usmeni sporazum s poslanicima stranaka u okviru "Domovine", koji imaju pet mandata u parlamentu RS.

Prema njegovim rečima, Savez za promene i "Domovina", kojem je dominantna Stranka demokratske akcije (SDA), usaglasili su koordinisano delovanje u parlamentu RS, a ukoliko i postignu sporazum, on će biti javni dokument.

Čavić je dodao da su sa poslanicima iz "Domovine" razgovarali i predstavnici vladajućeg bloka, ali da nisu postigli sporazum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: