"Drecun napada jer je osumnjičen"

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić kaže da mu je Milovan Drecun uputio optužbe, jer je jedan od osumnjičenih u predmetu "mediji".

Izvor: B92

Četvrtak, 20.11.2014.

13:20

Default images

"Očigledno se radi o zloj nameri i kampanji zbog predmeta 'mediji', Štrpci, Bratunac, Istok, Srebrenica i braća Bitići, koje tužila[tvo radi. Radimo ozbiljne predmete o kojima će javnost brzo čuti, a ovakvo iznošenje neistina je jedan od načina da se ugrozi samostalnost tužilaštva", rekao je Vekarić agenciji Beta.

U predmetu "mediji" vodi se predistražni postupak protiv više osumnjičenih za pozivanje ili podsticanje na ratne zločine tokom ratova devedesetih godina, kada je Drecun bio ratni izveštač Radio/televizije Srbije.

Vekarić je rekao da je zakonito izabran na tu funkciju zamenika tužioca za ratne zločine, a navode Drecuna o nezakonitosti odbacio kao ugrožavanje samostalnosti tužilaštva, kampanju i zlu nameru.

Drecun je ranije danas izjavio da je Vekarić protivzakonito na funkciji zamenika tužioca za ratne zločine i da nije prošao izbor kroz Skupštinu Srbije, nego ga je na stalnu funkciju imenovalo Državno veće tužilaca (DVT).

Drecun je u Skupštini Srbije rekao da je "nezadovoljan" odgovorom Ministarstva pravde na pitanje da li je Vekarić zakonito izabran.

Vekarić je naveo da je Drecun ranije postavio poslaničko pitanje i da je dobio odgovor od DVT-a, koji je nadležan za to pitanje, a ne Ministarstvo pravde.

"Drecunov napad je potpuna glupost, imam dokumentovano da je sve u redu, a i on je dobio odgovor od nadležnog DVT i jasan je kontinuitet mog izbora", rekao je Vekarić.

Tužilaštvo za ratne zločine zabrinuto zbog izjava Drecuna

Foto: Beta/Arhiva
Tužilaštvo za ratne zločine izrazilo je danas zabrinutost zbog načina na koji je poslanik Milovan Drecun u Skupštini Srbije relativizovao pitanje ratnih zločina.

Tužilaštvo je navelo da je "relativizacija ratnih zločina zla namera i jedan od vidova političkih pritisaka na samostalnost Tužilaštva za ratne zločine, koje zbog njih neće odustati od postupanja u predmetima masovnih ratnih zločina u kojima žrtve predugo čekaju pravdu".

U saopštenju se ističe da predmeti "Štrpci", "Srebrenica", "Braća Bitići", "Istok", "Naser Orić" i "Mediji" u kojima je osumnjičen Milovan Drecun, kao i pretnje upućene zameniku tužioca Brunu Vekariću, neće pokolebati, već učvrstiti Tužilaštvo u odlučnosti da privede pravdi izvršioce najtežih ratnih zločina.

"Poslanik Milovan Drecun je postupanje u predmetu Štrpci doveo u vezu sa legitimitetom izbora zamenika tužioca Bruna Vekarića na ovu funkciju. Odgovor na ovo poslaničko pitanje upravo Milovana Drecuna upućeno je Ministarstvu pravde i državne uprave u maju 2013. godine, gde je navedeno da je Državno veće tužilaca izabralo Bruna Vekarića za trajno obavljanje ove funkcije na osnovu člana 75.„Zakona o javnom tužilaštvu", navelo je Tužilaštvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: