Sreda, 19.11.2014.

20:30

Deca, a već teški kriminalci

Da godine više nisu bitne kada se grubo krši zakon potvrđuje najnoviji slučaj dvojice dečaka sa 300 prijava. Počinioci teških krivičnih dela su sve mlađi.

Izvor: B92

Default images

Među njihovim žrtvama je bio i čovek koji je višedecenijsku karijeru posvetio radu s decom. Sve mlađi počinioci sve težih dela otvorili su pitanje šta sve društvo i država mogu da učine kako bi se preduzele odgovarajuće mere.

Po uzrastu deca, po težini počinjenog dela - kriminalci.

Ubistva, krađe, razbojništva, iznude ili nasilno ponašanje još su šokantnija dela kada ih počine oni kojima je mesto u osnovnoj školi.

"Mi smo imali poslednji slučaj u Novom Sadu gde je lice koje ima 12 ili 13 godina sa 30 krivičnih prijava obilo zgradu Centra za socijlani rad. Nije samo Beograd. Taj slučaj je poslednji u nizu. Malte ne svaki drugi dan mi imamo nekog maloletnika koji je vatrenim oružjem upucao druga, pokušao ubistvo, mi mamo to konstantno", kaže Biljana Kikić Grujić iz Centra za prevenciju devijantnog ponašanaj kod mladih.

Deca su postala otporna na domaću kaznenu politiku, smatra Biljana Kikić Grujić.

Kaže da pored preventivnih mera mora da se radi i na represivnim, bez obzira na uzrast.

"Šta je poruka svih institucija, nas kao društva - da prosto nema represije. Šta god da se uradi on je dete. Mi kao država nemamo mehanizme adekvatne borbe sa maloletničkim kriminalom, odnosno delinkvencijom. Upravo rezultate te naše nemoći kao države jeste i sve veći porast maloletničkog kriminala i sve niža starosna kategorija počinilaca sve težih krivičnih dela", kaže Biljana Kikić Grujić.

Posle najnovijeg i najeksplicitnijeg slučaja braće od 10 i 11 godina koji su harali sa više od 300 prijava zbog razbojništva i krađa, ministar zadužen za socijalnu politiku kaže da će sistem imati odgovor posle promene zakona. Do tada je nemoćan.

"Za one koji ne znaju, za decu mlađu od 14 godina zabranjeno je bilo kakvo zadržavanje. Ne smete da ih zaključate u sobu, ne smete da imate rešetke na prozorima institucije u kojoj se oni nalaze. Mora da se promeni odgovarajući zakon kada postoji mogućnost da se i takva deca u posebnim slučajevima zatvore u instituciju nekog strožijeg tipa gde bi možda mogli da se sačuvaju", kaže ministar Aleksandar Vulin.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistik, u 2009. maloletnicima su izrečene ukupno 1.902 krivične sankcije. Četiri godine kasnije 2648. Četrnestogodišnjaka među njima 2009. je bilo 344, 2013. bilo ih je 470.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: