O Euleksu se ćuti, EP nezadovoljan

Odgovorni u Evropskoj uniji za Euleks odbili su da poslanicima Evropskog parlamenta prenesu saznanja o optužbama za korupciju sudija i tužilaca Euleksa.

Izvor: B92

Utorak, 04.11.2014.

12:21

Default images

S obrazloženjem da je "interna istraga u Euleksu u toku", oni nisu ništa rekli o njihovom, navodnom, dosluhu s kriminalcima i zločincima ni o ometanju istraga.

To je izazvalo veliko nezadovoljstvo poslanika u Pododboru za bezbednost i odbranu EP.

S njima su se iza zatvorenih vrata sastali Fernando Đentilini, zadužen za balkanska pitanja u Evropskoj službi za spoljne poslove(EEAS), i nadležni za misije rešavanja civilnih kriza u toj službi Kenet Din.

Po rečima nekih poslanika EP, koji su želeli da ostanu anonimni, sad bi u parlamentu EU mogao biti pokrenut postupak za stavljanje pod nadzor i preispitivanje celokupnog delovanja i ustrojstva Euleksa, najveće misije evropske spoljne i bezbednosne politike.

Jedan evropski poslanik je, kako prenosi briselski portal EU obzerver, rekao da Đentilini uopšte ništa nije želeo da kaže, mada je na njegov i zahtev Dina sastanak u Pododboru za bezbednost i odbranu Evropskog parlamenta održan iza zatvorenih vrata i bez ikakvog saopštenja za javnost.

EU obzerver ukazuje da je skandal zbog korupcije izbio prošle nedelje pošto je prištinski list Koha ditore objavio poverljiva dokumenta Euleksa iz kojih se vidi da su visoki zvaničnici Euleksa uzimali mito od kosovskih gangstera da bi se zaustavili sudski postupci, da su bili u dosluhu s optuženima za kriminal i uništavali interne Euleksove dokaze, a iz Euleksa su i srpskim obaveštajnim službama prosleđivane poverljive informacije.

Prema izvorima EP, Đentilini i Din nisu poslanicima Pododbora rekli "ništa više od onoga što su oni već saznali iz medija", tako da je predsednik Spoljnopolitičkog odbora EP Elmar Brok stavio do znanja da postoji i mogućnost da se u parlamentu EU pokrene zvanična istraga o delovanju Euleksa.

Poslanik Eduard Kukan je u saopštenju naglasio da navode o korupciji u Euleksu "moraju temeljito ispitati nezavisni istražitelji", predočivši da su "optužbe već podrile verodostojnost Euleksa".

Evropska služba za spoljne poslove je tek posle otkrivanja skandala s korupcijom, o čemu je veoma kompromitujuće pojedinosti u javnost iznela, sada u Euleksu s dužnosti smenjena tužiteljka Marija Bami, saopštila da se istraga o tome u Euleksu vodi još od decembra prošle godine.

Portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič je saopštila da se nova visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini, koja je juče stupila na dužnost, odmah na prvom sastanku posvetila slučaju optužbi za krupnu korupciju i kršenje pravila u Euleksu.

Maja Kocijančič, predstavnica za štampu Mogerinijeve, dodala je da je visoka predstavnica EU "vrlo jasno predočila da se s time mora sučeliti s najvećom mogućom otvorenošću i da je u interesu EU da se razjasne sve stvari vezane za taj slučaj i da se očuva verodostojnost te misije (Euleks)".

Misija vladavine prava na Kosovu EU, Euleks, s mandatom da na Kosovu uvede vladavinu zakona i nezavisno pravosuđe kako bi se suzbili korupcija i organizovani kriminal, u svom sastavu ima 1.600 sudija, tužitelja i policajaca mahom iz zemalja Evropske unije, ali i iz SAD i još nekih država.

Godišnji budžet Euleksa je 90 miliona evra, a u taj budžet uplaćuju članice EU, kao i Kanada, Norveška, Švajcarska, Turska i SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: