"Srpskom ambasadoru dao sam knjige"

Josipović odbacio optužbe HDZ da je bivšem srpskom ambasadoru Radivoju Cvetićaninu dostavljao dokumente o ratnim zločinima i tužbi protiv Srbije za genocid.

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

18:38

Default images

Predsednika Hrvatske Ivu Josipovića je u četvrtak, zbog navodnog davanja tajnih dokumenata, na saborskoj sednici prozvao HDZ poslanik Davorin Mlakar, a danas je Gordan Jandroković iz te stranke ponovio optužbe i na konferenciji za novinare u Saboru.

Josipović je odbacio optužbe pokazavši šta je to "dilovao", kako su se izrazili poslanici HDZ, odnosno tri knjige čiji je autor ili koautor, a koje je uručio srpskom, kao i drugim ambasadorima.

"Za dokaz kako ja, eto, `dilujem` tajne dokumente vezane za ratne zločine naveli su citat iz memoara bivšeg ambasadora Srbije u Hrvatskoj koji je rekao da sam mu dao `uobičajeno debelu hristomatiju suđenja i presuda za ratne zločine`. Kad kaže uobičajeno, to znači da sam to više puta činio. Ja, evo, priznajem, to sam učinio, čini mi se, tri puta i tri hristomatije sam uručio, ne samo srpskom, nego i mnogim drugim ambasadorima, naučnicima, profesorima, čak su i s Haškog suda tražili tu hristomatiju", rekao je Josipović.

On je podsetio da reč hristomatija dolazi iz grčkog i znači "koristan nauk", odnosno "zbirka književnih ili naučnih dela", pokazavši ta dela koja, kako je istakao, mogu da se naruče i u knjižarama.

Radi se o tri knjige, dvema je autor Josipović - "Odgovornost za ratne zločine pred sudovima u Hrvatskoj" i, na engleskom, "Responsibility for war crimes, Croatian perspective - selected issues", a treća je "Stalni međunarodni krivični sud" kojoj su, uz Josipovića, autori Davor Krapac i Petar Novoselac.

Hrvatski predsednik je rekao da su takve optužbe od HDZ smišljene pred predsedničke izbore, na kojoj i ta stranka ima kandidata, Kolindu Grabar Kitarović i doda da "naravno, birači to prepoznaju".

Bivši srpski ambasador u Hrvatskoj Radivoj Cvetićanin odbio je da komentariše optužbe poslanika HDZ u Hrvatskom saboru upućene hrvatskom predsedniku, rekaivši da se pojedini delovi iz njegove knjige "Zagreb indoors" u Hrvatskoj sad koriste u predizbornoj kampanji.

"Ne želim da komentarišem ništa od toga. Ta knjiga nije štampana juče", rekao je za Hinu Cvetićanin, uz komentar da se navodi iz knjige "Zagreb indoors", koju je napisao po isteku svog mandata u Zagrebu, sada "koriste u predizbornoj kampanji" koju "ne želi da komentariše, niti u njoj da učestvuje".

Knjigu "Zagreb Indoors", štampanu na 720 stranica i objavljenu u decembru 2012. godine, čine dnevnički zapisi Radivoja Cvetićanina, prvog ambasadora Srbije u Hrvatskoj, po nezavisnosti, od 2005. do 2009. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

14 h

Podeli: