Linta: HR da poštuje prava Srba

Miodrag Linta podržava održavanje šeste sednice međuvladinog Mešovitog odbora Srbije i Hrvatske za nacionalne manjine u Zagrebu i mestu Vrhovine u Lici.

Izvor: B92

Sreda, 22.10.2014.

11:40

Default images

Prethodna peta sednica održana je još pre više od tri godine 19. i 20. septembra 2011. godine u Beogradu i Šidu.

Predsednik Koalicija udruženja izbeglica očekuje da će srpska delegacija na čelu sa državnim sekretarom u Ministarstvu prosvete Zoranom Mašićem isisitirati da hrvatska strana počne poštovati prava Srba u Hrvatskoj koja su regulisana Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, Zakonom o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina, Zakonom o vaspitanju i obrazovanju na jeziku i pismu nacionalnih manjina.

"Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina predvidjena je ravnopravna upotreba jezika i pisma nacionalne manjine na području opština i gradova gde pripadnici čine najmanje trećinu stanovništva. Srbi čine više od 33 odsto stanovništva u pojedinim samoupravama i postoji obaveza da se srpski jezik i ćirilica upotrebljavaju kao službeni jezik i pismo", navodi se u saopštenju Koalicije udruženja izbeglica.

Oni podsećaju da od 23 lokalne samouprave, gde Srbi čine više od trećine stanovništva, nisu postavljene dvojezične table na državnim i institucijama i postavljene su samo na opštinskim zgradama o čemu odlučuje lokalna vlast u kojoj učestvuju Srbi.

U isto vreme italijanska nacionalna manjina u Istri ima sva prava bez obzira što je zastupljenost te manjine u samo jednom gradu veća od iznad 33 odsto.

Srbija je 2002. godine usvojila zakon o zaštiti prava i slobodama nacionalnih manjina kojim je predvidjeno da će lokalne samouprave uvesti u službenu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko je procenat pripadnika te nacionalne manjine u ukupnom broju stanovnika na njihovoj teritoriji 15 posto prema rezultatima popisa stanovništva.

Kao primer pozitivne diskriminacije prema hrvatskoj nacionalnoj manjini oni navode slučaj AP Vojvodina koja je 2009. godine promenila Statut kojim je hrvatski jezik postao jedan od šest službenih jezika u pokrajinskim organizacijama i institucijama iako je učešće Hrvata prema popisu stanovništva iz 2002. godine bilo svega tri odstto u ukupnom stanovništvu pokrajine - daleko ispod zakonskog minimuma od 15 odsto.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica traži da Hrvatska što pre sprovede odredbu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina o dvojezičnosti u navedene 23 lokalne samouprave gdje je učešće Srba iznad 33 posto.

Takodje, da u navedenih 11 županija uvede dvojezičnost - da srpski jezik bude u službenoj upotrebi sa hrvatskim kao što je to učinjeno u Istarskoj županiji za italijansku nacionalnu manjinu koja čini sedam odsto stanovnika i u AP Vojvodina za hrvatsku nacionalnu manjinu koja čini svega tri odsto stanovnika

Da obezbedi zapošljavanje Srba u organima države uprave, policiji, pravosudju i drugim javnim službama proporcionalno učešću u ukupnom stanovništvu u skladu sa članom 22 Ustavnog zakona, ali i da obezbedi obrazovanje Srba na srpskom jeziku i pismu ili uvodjenje dodatnih časova srpskog jezika i pisma u svim lokalnim samoupravama kao što je predvidjeno zakonskim propisima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: