Poslanici o ekonomskim zakonima

Poslanici Skupštine Srbije završili načelnu raspravu o setu ekonomskih zakona, među kojima su izmene i dopune Zakona o Agenciji za privatizaciju.

Izvor: B92

Utorak, 21.10.2014.

18:18

Default images

Poslanici će rad nastaviti sutra pretresom o izveštaju o radu Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture za 2013.godinu.

Pored izmena zakona o Agenciji za privatizaciju, parlamentarci su danas rapravljali i o izmenama i dopunama zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu u postupku privatizacije, izmenama i dopunama Zakona o investicionim fondovima i predlogu zakona o utvrdjivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i pribavljanja dokumentacije radi realizacije izgradnje sistema Transbalkanski koridor.

Ministar privrede Željko Sertić rekao je tokom rasprave da će vlada učiniti sve da se proces privatizacije završi do kraja 2015. godine, te da će se truditi da za svako preduzeće napravi program, medjutim, naveo je i da neka neće preživeti.

Poslanici vladajuće većine istakli su da predlozi izmena i dopuna ekonomskih zakona, o kojima se danas raspravlja u parlamentu, ukazuju da je vlada voljna da proces privatizacije reši u što kraćem roku po transparentnoj proceduri, dok opozicija upozorava da nad Agencijom za privatizaciju niko ne vrši nadzor.

Kada je reč o Izmenama Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju gradjani ostvaruju u postupku privatizacije, one se donose radi pojednostavljivanja dostupnosti akcija Akcionarskog fonda gradjanima.

S druge strane, Izmene Zakona o investicionim fondovima imaju za cilj da olakšaju i pojeftine poslovanje društava za upravljanje investicionim fondovima u uslovima finansijske krize i sistematskog smanjenja vrednosti imovine pod upravljanjem.

Ideja je i da se dodatno preciziraju uslovi osnivanja, poslovanja i izveštavanja društava za upravljanje investicionim fondovima.

I dok su poslanici u sali raspravljali o četiri ekonomska zakona, u skupštinskom holu bilo je reči o uredbi vlade koja se odnosi na to da će radno sposobni korisnici socijalne pomoći morati da je zarade.

Poslanici SNS kažu da se radi o uskladjivanju našeg zakonodavstva sa evropskim i da će socijalno ugroženi biti u prilici da se dokažu, medjutim, demokrate upozoravaju da je u pitanju uredba koja je suprotna Zakonu o radu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: