Potvrđen prvi slučaj ebole u SAD

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti potvrdio je da je zdravstveni radnik iz Teksasa pozitivan na ebolu, što je prvi slučaj zaraze tom bolešću u SAD.

Izvor: B92

Nedelja, 12.10.2014.

22:51

Default images

U saopštenju se dodaje da CDC i teksaške zdravstvene službe veruju da se širenje zaraze može sprečiti odgovarajućim javnim medicinskim merama.

"Ovo su razumljivo uznemirujuće vesti za pacijenta, njegovu porodicu i kolege, kao i za celu zajednicu u Dalasu", navode u saopštenju CDC.

Ovim povodom, američki predsednik Barak Obama zatražio je od federalnih vlasti da preduzmu dodatne korake kako bi medicinski sistem bio spreman da ispunjava protokole u borbi protiv virusa ebole, saopštila je Bela kuća.

Prethodno, pošto je ovaj slučaj zaraze ebolom potvrđen, direktor CDC-a Tomas Friden, rekao je da se to možda dogodilo zbog nepridržavanje propisima o bezbednosti, verovatno tokom skidanja zaštitne opreme nakon tretiranja pacijenta obolelog od smrtonosnog virusa.

Friden je rekao i da su virusu potencijalno mogli da budu izloženi svi zaposleni u Prezbiterijanskoj bolnici u Dalasu, koji su negovali Tomasa Dankana, preminulog prošle nedelje od ebole.

Friden je napomenuo da će biti istražena i mogućnost širenja zaraze i tokom dijalize i intubacije, primenjenih u pokušajima da se Dankan održi u životu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

6 h

Podeli: