EK: EU da uputi 60 miliona € Srbiji

Evropska komisija je predložila da se iz Fonda solidarnosti Evropske unije izdvoji 60 miliona evra pomoći Srbiji za saniranje štete od poplava.

Izvor: B92

Petak, 10.10.2014.

13:53

Default images

U saopštenju je navedeno da bi za pomoć celom regionu trebalo da se izdvoji 80 miliona evra, a od toga nešto manje od devet Hrvatskoj i 10,5 Bugarskoj.

Predlog o izdvajanju te pomoći potpisao je evropski komesar za regionalnu politiku Johanes Han koji je nadležan za Fond solidarnosti EU, a pomoć treba još da potvrde Evropski parlament i Savet EU.

Ta sredstva su namenjena pokrivanju dela vanredenih troškova za javne radove, pre svega za obnovu ključne infrastrukture i usluga, kao i troškova operacija spasavanja i čišćenja pogođenih područja.

Srbija je 16. jula podnela zahtev za korišćenje sredstava iz Fonda solidarnosti EU za otklanjanje stete od poplava, na šta ima prava, kako se podseća u saopštenju, kao zemlja kandidat za članstvo sa kojom su otvoreni pregovori o članstvu.

Dodaje se da je Srbija pretrpela najveću štetu u poplavama, da su posebno pogođeni Kolubarski, Mačvanski, Moravički, Pomoravski okrug i delovi Beograda, da je pogođeno oko 1,6 miliona ljudi, dok su ključne energetske instalacije oštećene, a pijaća voda zagađena.

"Ova odluka odslikava pravu prirodu Fonda a to je solidarnost sa našim zemljama članicama i zemljama koje pregovaraju o pristupanju, u trenucima kada im je pomoć potrebna zbog prirodnih katastrofa", rekao je Han.

Han, naredni komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju, rekao je da "Fond solidarnosti pomaže tim zemljama da stanu na svoje noge i povrate stabilnost koju ugrožavaju ozbiljna šteta naneta ekonomskim sektorima poput turizma, kao i oštećena infrastruktura".

"Ova podrška će pomoći Srbiji, Bugarskoj i Hrvatskoj da se oporave od teških poplava koje su ih pogodile ranije ove godine i pomoći će da se nadoknade troškovi za operacije spasavanja i čišćenja u pogođenim područjima", istakao je on dodavši da su sredstva namenjena za otklanjanje neposredne štete i hitne potrebe nakon poplava.

Podsetio je da su 28. juna ove godine na snagu stupili izmenjeni propisi za koršićenje Fonda izmenjeni koji su treba da pojednostave postojeći sistem i kriterijume kako bi sredstva mogla brže da se isplaćuju.

"Verujemo da će i članice takođe pokazati solidarnost i ispuniti svoja obećanja tako što će brzo odobriti sredstva odvojena u te svrhe", rekao je odlazeći komesar za regionalnu politiku.

Fond solidarnosti EU raspolaže u 2014. sa ukupno 530 miliona evra, a od toga može najviše da se izdvoji tokom godine dve trećine tih sredstava, odnosno 353 miliona evra.

Pomoć iz Fonda se računa na osnovu procene ukupne štete, može se koristiti samo za nužne vanredne aktivnosti na spasavanju i obnovi, a ne i za pokrivanje privatne štete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: